Kopi af kunstners motiv fra Svostrup Kro endte som en sag i retten

28. januar 2021, 14.20

Retten i Kolding har afgjort en usædvanlig sag om ulovlig kopiering af et maleri og for salg af kopierne på markeder og via Facebook. En 50-årig mand blev onsdag ved Retten i Kolding idømt 60 dages ubetinget fængsel. Det fortæller TV SYD.

Manden blev dømt for at have fået fremstillet 381 eksemplarer af værket ”Nytårsfesten 2018” uden samtykke fra rettighedshaveren. Kopierne blev derefter solgt blandt andet facebook og kræmmermarkeder i Danmark.

Der er tale om et akrylmaleri udført af kunstneren Schmüllr fra Ribe.

Kunstneren har solgt alle sine rettigheder til ”Nytårsfesten 2018” til en anden person, som opdagede, at en helt tredje, nemlig den 50-årige mand, solgte kopier af maleriet, der har været meget populært på de sociale medier.

Fest på kroen

Maleriet beskriver en fiktiv nytårsfest i krostuen på Svostrup Kro, hvor en række populære og folkekære danske kunstnere som bl.a. Kim Larsen, Bamse, Tommy Seebach, Ole Thestrup og flere figurer fra Olsen Banden med kunstnerisk frihed er bragt sammen.

Ved salget af de 381 ulovlige kopier opnåede den 50-årige mand ifølge anklageskriftet et udbytte på ikke under 64.350 kroner.

Det var Bagmandspolitiet, der havde rejst tiltale mod den 50-årige mand for krænkelse af ophavsretten.

- Straffen på to måneders ubetinget fængsel viser, at man skal tænke sig grundigt om, inden man falder for fristelsen til at kopiere og sælge populære fotos og malerier, siger anklager Christian Raaholt Hahn, fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, til TV SYD.

Udover fængselsstraffen på 60 dage besluttede Retten i Kolding, at udbyttet på 64.350 kroner konfiskeres.

- Min klient har tilstået sagens faktiske indhold - men han overvejer nu, om han vil anke dommen for at få nedsat straffen på de to måneders fængsel, oplyser den dømtes forsvarer, advokat Lars Dahl-Nielsen fra Vejle.

Den krænkede rettighedshaver ønsker ikke at kommentere sagen.