Danmark køber og donerer yderligere 45 kampvogne til Ukraine

Yderligere 30 Leopard 1-kampvogne og 15 T-72-kampvogne doneres af Danmark til Ukraine.

Udgivet:19. september 2023, 12.45

Læsetid:2 minutter

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) ankommer til møde på Ramstein-basen i Tyskland tirsdag den 19. september 2023.

/ Ritzau /

KØBENHAVN Der er flere kampvogne på vej til Ukraine fra Danmark.

Der købes nu yderligere 45 kampvogne, som doneres videre til Ukraine, oplyser forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Forsvarsministeren er tirsdag til møde på Ramstein-basen i Tyskland, hvor en lang række lande koordinerer militær støtte til Ukraine.

Den nye kampvognsdonation består af yderligere 30 Leopard 1-kampvogne samt 15 T-72-kampvogne.

De anskaffes i samarbejde med andre lande, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

- Det er i samarbejde med andre lande, som har adgang til at skaffe de har kampvogne. Når jeg ikke sætter ord på, så er det fordi, at vi stadig mangler at få de formelle ting på plads, siger han ved ankomsten til Ramstein-basen.

I en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet oplyses der, at donationen af de 15 T-72-kampvogne er kommet i stand i et samarbejde med Holland og Tjekkiet. Men det er Danmark, der alene betaler for kampvognene.

De 30 Leopard 1-kampvogne doneres i et samarbejde med Tyskland.

Danmark har tidligere i samarbejde med Tyskland og Holland annonceret, at landene ville købe mindst 100 Leopard 1-kampvogne til Ukraines forsvar.

I starten af september ankom de første ti af dem til Ukraine efter måneders forsinkelse.

Men det er første gang, at Danmark donerer T-72-kampvogne. Dem har Ukraines forsvar i forvejen erfaringerne med, og derfor behøves ukrainske soldater ikke at blive oplært i at bruge dem.

- Det er kampvogne, som ukrainerne allerede er vant til at betjene, for det er de kampvogne, som de har meget erfaring med at bruge fra deres tidligere tid i forhold til Warszawapagten, siger Troels Lund Poulsen.

T-72-kampvognens første udgave stammer helt tilbage fra 1971 og er udviklet af Rusland. Siden er den også blevet produceret på licens uden for landet. Den regnes for at være verdens mest udbredte kampvogn.

Donationen finansieres af penge fra Ukraine-fonden og mere præcis de 5,8 milliarder kroner, der blev annonceret i sidste uge.

Også 14 mere moderne Leopard 2-kampvogne doneres til Ukraine i et samarbejde mellem Danmark og Holland. De forventes at ankomme i starten af 2024.

Ud over kampvognsdonationer har Troels Lund Poulsen også en ny donation fra Forsvarets beholdninger i Danmark med på mødet tirsdag.

Der doneres "en række våben ammunition og andet udstyr", fremgår det af pressemeddelelsen. Det drejer sig blandt andet om pistoler, håndgranater og granatkastere.

/ritzau/