Midtjyske Meninger: Kyndelmisse

Udgivet:31. januar 2023, 10.52

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Inger Christensen Virklund

2 måneder siden

På torsdag er det kyndelmisse. 2. februar. Vinterens midtpunkt. Der hører mange ordsprog, sange og varsler til denne dag. Et af de sjoveste varsler er efter min mening: »Hvis det blæser så stærkt på kyndelmissedag at 18 kællinger ikke kan holde fast på den 19., bliver det tidligt forår« - I kan jo prøve derhjemme på vejen i morgen, om det kommer til at holde stik!

Fænomenet kyndelmisse betyder faktisk lysfest og har en lang række af historiske beretninger og vidnesbyrd bag sig. For ikke at trætte læseren med dem alle, vil jeg blot her nævne Aakjærs klassiske kyndelmissestrofer: »Og nu står tjørnen stikkende og spidder sne på piggene; og nu kom Kjørmes-Knud!« - Det med ham Knud har altid været vigtigt at forklare skolebørnene: At kyndelmisseknude er betegnelse for strengt vintervejr og ikke en gammel mand, der går rundt og fryser.

Brorson er også med: »Dagene længes, vinteren strænges«.

Blicher ville naturligvis ikke stå tilbage, men møver sig frem med: »Det er hvidt herude; Kyndelmisse slår sin knude overmåde hvas og hård« - Så er de med. Alle de store og så kan vinteren bare komme an. De er i hvert fald beredte!

Er vi forberedte? De fryser på »kommunen«. I følge Midtjyllands Avis er de uldne sokker kommet på fødderne og varme sweatre varmer på kroppen.

Her ser jeg en god indtægtskilde for Kirkens Korshær, for alle de gode og måske også gamle og i hvert fald friske damer, der onsdag efter onsdag sidder i et godt fællesskab i sognehuse overalt i kommunen for netop at strikke sokker. Gode sokker. Store sokker.

En pæn mand efterlyste forleden på Facebook muligheden for at få hjemmestrikkede sokker. Størrelsen 48 - 50. - Det er lige forstadiet til violinkasser. Men de store fødder bliver jo også kolde!

Her er det så vi må være lidt innovative og tænke i andre baner: Lad os genopfinde sivskoene. Kan I ikke komme i tanke om, hvad det er for en størrelse, kan jeg anbefale gensyn med tv-serien Matador: Agnes og hendes damer sidder og syr og gør ved, iklædt sivsko!

Det er et miljøvenligt materiale, sikkert også økologisk og bestemt både CO2-venligt og for nu også at tænke på alle veganerne: Helt sikkert betænksomt over for de dyr, der så ikke får den halm... Overvej det gerne i »kommunen«.

Herhjemme tager vi sokker på. Vi fejrer kyndelmissen med lys. Ægte og rigtige stearinlys (- Så længe, de stadig er på markedet).Vi glæder os over solens magt.

Og så tør jeg slet, slet ikke nævne, at kyndelmissedag også har været en helligdag på linie med store bededag... Uha!

Indlæser debat