Læserklubben: EU, gastronomi og historie

Fem dages busrejse til Bruxelles, Brügge og Waterloo 8.-12. september

Udgivet:03. juni 2019, 08.02

Læsetid:4 minutter

Bruxelles er hele Europas hovedstad med de mange EU-institutioner og internationale organisationer. Vi besøger EU-Parlamentet og får en rundvisning.

4 år siden

Med et netop overstået valg til Europaparlamentet med rekordhøj valgdeltagelse fra blandt andet danskerne, kunne det være interessant at dykke lidt nærmere ned i institutionen EU og med egen krop opleve, hvad det egentlig handler om.

I samarbejde med Ans Rejser har vi lavet en spændende tur, hvor vi både kommer omkring storpolitik, historie, øl-brygning, gastronomi, natur og kultur.

Tidligt om morgenen samler bussen op i Silkeborg, Ikast og Herning og sætter herefter kursen mod syd. Efter opsamling serveres kaffe og morgenbrød, som kan nydes i bussen. Med passende strække-ben pauser undervejs passerer vi Hamborg, Bremen, Osnabrück, Münster, Leverkusen, Essen og Duisburg inden vi ankommer til vort overnatningshotel tæt på den hollandske grænse.

Efter indkvartering er der mad på hotellet.

Bor midt i centrum

Mandag efter morgenkaffen går turen videre gennem det sydlige Holland og ind i Belgien, hvor vi kører helt ind til centrum af Bruxelles tæt på Grand Place og Manneken Pis. Her ligger vores hotel, der hedder Bedford Hotel & Congress.

Efter indkvartering går vi, sammen med rejselederen, en tur i det dejlige område.

Vi nyder aftensmaden på vores hotel.

Besøg i EU-Parlamentet

Tirsdag formiddag har vi aftalt et besøg med rundvisning i Europa-Parlamentet. En af vores nyvalgte europa-parlementarikere vil indledningsvis give os en orientering om arbejdet som parlamentsmedlem. Hvorvidt omviseren bliver et af de 13 danske medlemmer, der har siddet i parlamentet før eller om det bliver en dugfrisk en af slagsen, kan ikke røbes endnu.

Efter rundgangen bliver der serveret buffet i medlemmernes spiserestaurant for de, der har lyst til det.

Den gamle markedsplads

Om eftermiddagen spadserer vi samlet fra den imponerende parlamentsbygning gennem de mange seværdige gader, ikke mindst Rue de Bouchers »Slagtergaden«, som er et eldorado af caféer og restauranter. Som man næsten kan høre af navnet, var gaden i sin tid befolket af slagtere.

Vi slentrer gennem Grand Place, der er ganske uforlignelig og byens største seværdighed. Pladsen, der oprindeligt var en markedsplads, hvor varer af en hver art blev faldbudt, er nu en meget smuk plads, optaget på verdensarvlisten og meget benyttet af folk i alle aldre på alle tider af døgnet. Den er omkranset af private og offentlige bygninger, der hovedsageligt stammer fra slutningen af 1600-tallet, efter at et fransk bombardement i august 1695 havde ødelagt den oprindelige plads. Husene blev i løbet af fem år genopbygget med penge fra byens rige lav. Resultatet er en unik blanding af renæssance og barok og af syd- og nordeuropæisk byggetradition.

Det harmoniske billede og de mange dekorationer på husfacaderne bevirker desuden, at pladsen oser af atmosfære, især om sommeren når de mange fortovscaféer er fyldt med mennesker. Pladsens vartegn er det sengotiske rådhus fra 1400-tallet. En kopi af rådhuset i miniformat findes i Legoland i Billund.

Aftenen er til fri disposition, fordi der er så mange valgmuligheder for at finde et spisested rimelig tæt på hotellet.

Smuk by og Napoleon

Onsdag skal vi på udflugt til Brügge og Waterloo. Efter morgenmaden kører bussen forbi Atomium, vartegnet for verdensudstillingen i 1958, og Heysel Stadion. Vi fortsætter ud af hovedstaden mod Brügge, der af gode grunde er en af Belgiens største turistattraktioner.

Vi bliver budt på smukke huse, imponerende middelalderkirker, brostensbelagte gader, smalle kanaler, parker, interessante museer samt et væld af chokoladebutikker, caféer og restauranter.

Og som det sig hør og bør på disse kanter, så lægger vi vejen ind om bryggeriet Halve Maan og smager på deres gode ølprodukter.

Fra fred og idyl kører vi til Waterloo. Slaget ved Waterloo 18. juni 1815 blev verdensberømt, fordi den franske kejser Napoleon Bonaparte led et forsmædeligt nederlag mod en britisk-tysk-nederlansk hær.

Efter hjemkomsten til Bedford Hotel er der igen mulighed for at afprøve det belgiske køkken, som kan nydes i alle prisklasser.

Torsdag 12. september tager vi efter morgenmaden afsked med hotellet og indleder turen mod Danmark. Med passende pauser når vi Midtjylland hen på aftenen.

Prisen er

Prisen for denne spændende busrejse er for avisens abonnenter 4795 kroner. Ikke-abonnenter kan deltage for 4995 kroner. Eneværelsestillæg på 1699 kroner.

I prisen er inkluderet:

Busrejse i moderne langtursbus

Erfaren rejseleder

Morgenkaffe og brød på udrejsedagen

En nat i Tyskland

Tre nætter i Bruxelles

Fire gange morgenmad

To gange aftensmad

Udflugtsprogram

Tilmelding til Læserklubben.

Den smukke Grand Place er både hyggelig og historierig, og kan besøges på alle tider af døgnet.
Byen Brügge er ikke svær at holde af - her er alt, hvad man kan begære.
Belgien er kendt for øl og her findes et utal af bryggerier. Gezondheid!