60 år med oste: Vellagret jubilar i fineste form

Snart 85-årige Asger Nielsen har travlt med bridge og golf, når han ikke er på arbejde på Lading Mejeri

8. oktober 2019, 13.00

- Jeg kan bedst lide en almindelig fast ost - for eksempel en havarti, som vi selv lavede på mejeriet i gamle dage, fortæller Asger Nielsen, her i butikken i Lading Mejeri, der har omkring 350 oste på hylderne.

JUBILÆUM: Firserne er de nye tressere, er der nogen, der siger. Og hilser du på Asger Nielsen, der om et par uger fylder 85 år, så vil du forstå det.

Han ligner en nyslået pensionist og har et håndtryk, der får fingerknoglerne til at knage. Men nyslået pensionist er han nu ikke ligefrem, for anledningen til disse linjer er, at Asger Nielsen onsdag kan holde noget så sjældent som 60 års jubilæum i jobbet.

For den 9. oktober 1959 overtog Asger og hans storebror Thormod Lading Mejeri - og her har Asger arbejdet lige siden.

Mejeridriften stoppede de to brødre med i slutningen af firserne. Til gengæld satte de fuldt ind på ostehandel, og som sådan er Lading Mejeri blevet et stærkt navn. Siden 1999 har sønnen Mogens Lyngby Nielsen stået i spidsen for forretningen, der netop er udvidet med to nye butikker - i Skanderborg og Saksild - så den tæller i alt syv.

Hovedsædet er fortsat det gamle mejeri midt i Lading, og her har Asger Nielsen sin daglige gang - som altmuligmand, siger han selv.

- Jeg er rundt omkring, hvor der nu er brug for mig. Ikke så meget i butikken - men jeg kan da stadig ekspedere.

Bridge tre gange om ugen

Jobbet er ikke længere på fuld tid, for der skal jo også være til andet, og Asger Nielsen har to store fritidsinteresser - bridge og golf.

Her i sæsonen spiller han bridge tre gange om ugen og skal også gerne forbi Hammel Golfklub et par gange.

- Jeg begyndte at spille golf for 20 år siden, da jeg troede, at jeg skulle på pension. Det med pensionen sprang jeg over, men golfen har jeg holdt ved. Men det går den forkerte vej, tilføjer han med et smil.

- Da jeg var bedst, havde jeg et handicap på 24,5, men nu er det oppe på 33,5.

Asger spiller sammen med en flok andre seniorer, der dog er betydeligt yngre end han selv. Nogle af dem lejer en golfvogn til at køre rundt i, mens han tager de 18 huller til fods.

- Jeg driller dem med, at jeg også vil have en el-vogn, når jeg bliver gammel, siger han.

Ost hver dag

Har et langt arbejdsliv med oste mon noget at gøre med, at den vellagrede jubilar er så ualmindeligt vital?

Det vil Asger Nielsen ikke afvise. Han har altid været glad for sit arbejde - og han spiser da selvfølgelig ost hver dag.

- Jeg kan bedst lide en almindelig fast ost - for eksempel en havarti, som vi selv lavede på mejeriet i gamle dage. Jeg er ikke så meget for de oste med tilsætninger, der laves om dage - med chili, pesto, valnødder osv. Men som indslag i et ostebord kan de skam være fine - lige som en god rochefort eller en gedeost.

Altid aktiv idrætsmand

Når han er i så fin form, hænger det nok først og fremmest sammen med, at Asger Nielsen altid har været aktiv idrætsmand.

Han var kun 16 år, da han kom med i bestyrelsen for idrætsforeningen i barndomsbyen Skallerup i Vendsyssel, og op gennem livet har han været aktiv både som fodbold- og badmintonspiller. Han var med på Hammels super-oldboys-fodboldhold til han rundede de 50 år og spillede badminton, indtil ketcheren blev skiftet ud med golfkøllen.

Fra Lading til Hammel

Da han og hans bror Thormod i 1959 købte Lading Mejeri, bosatte de sig samtidig i byen. Broderen flyttede med sin familie ind i villaen ved siden af mejeriet, mens Asger og hans kone byggede hus på Poppelvej tæt derved, og her voksede deres tre børn, Mogens, Jane og Henrik, op.

Asger blev enkemand for 33 år siden, og for nogle år siden flyttede han til en villa i Hammel, mens datteren Jane overtog sit barndomshjem. Mogens bor i Hammel og Henrik i Skanderborg. Børnene har øget familien med fire børnebørn - men det første oldebarn har jubilaren endnu til gode.

Interessen for idræt er i øvrigt gået i arv. Mogens har således været aktiv både indenfor fodbold, håndbold og badminton, og han er i dag formand for Hammel GF.

Mogens gik også i gang med golf for nogle år siden, men det bliver ikke til så meget mere.

- Da jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne slå min far, havde jeg ikke rigtig tid længere, forklarer han med et grin.