Midtjyske Meninger: Fribillet - til bussen og kreativiteten

28. maj 2020, 12.34

De sidste dage har det givet overskrifter, at en ældre og dårligt gående mand, blev nægtet transport med offentlige bus, idet han kun havde kontanter at betale sin billet med. Dette godtog chaufføren ikke, da frygten for corona har skabt nye regler om fysiske penge.

Behandlingen af manden, der hverken havde rejsekort eller mobilepay er selvfølgelig uværdig, hvilket selv lederen af busselskabet har indset. Hun mener nu, at chaufføren burde have udvist konduite og ladet den ældre mand køre gratis med bussen.

Hvis vi forlader selve bussagen, så handler det, for mig at se, om mere end blot takt og tone overfor en medborger. Det drejer sig mindst lige så meget om, at der i vores samfund ikke er plads til selvstændighed.

Allerede fra vores børn er små oplever de i skolen, at der er færre og færre kreative timer. De erstattes i stedet af fag, hvor det meste udregnes fra en forproduceret facitliste med hvad der er rigtigt eller forkert. Så enten kan du svaret ellers tager du fejl.

Når de ensrettede unger bliver voksne, så ender de på arbejdsmarkedet, hvor den selvstændige tankegang efterhånden også er røget. De sidste årtier er erhvervslivet og arbejdspladserne blevet effektiviseret, og der er skåret ind til benet. Både økonomisk og medarbejdermæssigt. Der er ikke råd til fejltagelser, hvorfor man i stigende grad følger en form for manual. Når man som menneske ikke tør gå over de mentale gule streger for, hvor reglerne er, så kvæler man ikke bare legen, fantasien og kreativiteten. Så kvæler man også selvstændigheden.

Set fra mit perspektiv som vanebrydende iværksætter i en kreativ branche, så er jeg overbevist om, at rigtig mange virksomheder kunne opnå bedre resultat - og for så vidt også arbejdsglæde hos personalet, hvis man lod medarbejderne få mere frihed og personlig råderum.

I sagen om den dårligt gående pensionist, der blev afvist ved bussen, så tror jeg som udgangspunkt ikke, at chaufføren er hverken fjendsk eller modbydelig. Når han nægter manden at stige ind, så er det et udtryk for, han har været i en vanskelig situation. For hvilken fornuftig medarbejder tør gå mod de retningslinjer, som alle virksomheder er overdynget med. Jeg kan nemt se for mig, hvilken konsekvens det havde fået for ham, hvis en anden betalende passager havde følt sig krænket over forskelsbehandling. Det er desværre også meget populært i tiden. Så var sagen blevet blæst op på sociale medier og firmaet endt i en shitstorm.

Regler er gode og bør ofte overholdes. Men lad os nu få egenrådigheden og selvstændigheden tilbage. Lad os bruge den kreative hjerne, lad os lege, lad os være mennesker fremfor robotter. Ikke bare i bussen, men i samfundet generelt. Vi kan så meget mere hvis vi tør …