
Lindberg snubler i sin egen argumentation
Udgivet:17. juli 2021, 08.00
Læsetid:2 minutter
2 år siden
JERNBANE I Midtjyllands Avis den 10. juli skriver Henning Lindberg (HL), at den radikale byrådskandidat Per Knudsen er faldet i en meget udbredt fælde. Nemlig den at »teknologien kommer og løser vores klimaproblemer. Og flere veje vil løse problemerne med fremkommelighed.«
Batteridrevne tog findes dog, men de har endnu ikke hverken topfart eller rækkevidde til at møde de krav, som stilles til en højhastighedsbane
Kim Niemann
Men i sin iver efter at skyde byrådskandidatens forslag om brintdrevne hurtigbusser mellem Silkeborg og Aarhus ned, opdager HL ikke, at han snubler i sin egen argumentation. For de batteridrevne hurtigtog som HL lægger til grund for, at brintbusser »nok er noget af det dummeste, man kan gøre«, er endnu ikke opfundet. Apropos.
Batteridrevne tog findes dog, men de har endnu ikke hverken topfart eller rækkevidde til at møde de krav, som stilles til en højhastighedsbane. Derfor fremgår det også sort på hvidt af forundersøgelsen fra 2016, at det er dieseldrevne tog, evt. med hybridteknologi, som myndighederne forventer skal betjene strækningen ude i fremtiden.
Hvornår er denne fremtid så? Det er ikke i morgen, som man godt kan foranlediges til at tro, når man læser HL’s læserbrev. Nej, fremtiden er tidligst fra 2033. For der går minimum syv år fra første spadestik - for nuværende berammet til 2026 - før banen kan tages i brug. Det fremgår også sort på hvidt af myndighedernes materiale fra 2016. Måske er de batteridrevne tog med høj topfart og lang rækkevidde, som HL taler om, blevet udviklet til den tid. Det må fremtiden vise.


Brintbusser til Aarhus - en dårlig ide
Mens vi venter på fremtiden, er noget af det dummeste man kan gøre i min optik, IKKE at gøre noget. For klimaet lider, og det kræver omgående ændring af vores adfærd. Det kan vi ikke vente til 2033 med.
Derfor vil jeg opfordre Folketinget og Region Midtjylland til at sætte ikke-fossildrevne hurtigbusser ind på strækningen mellem Silkeborg og fx Aarhus N og Skejby så hurtigt som muligt. Evt. med brug af nødsporet i myldretiden, som Vejdirektoratet har haft positive erfaringer med fra bl.a. Hillerødmotorvejen. Det behøver ikke være permanent men på forsøgsbasis til en start.


Jernbane og/eller busser til Aarhus
Måske vil forsøget kunne gøre myndighederne klogere på, hvad Øst- og Midtjylland har brug for af kollektiv trafik. Måske vil det vise, at jernbanen har sin berettigelse men i en anden form, fordi pendlernes behov er nogle andre end i midt 10’erne - før borgerne valfartede fra Aarhus til Silkeborg. Måske vil det ikke. Men så har vi i det mindste gjort noget godt for klimaet i mellemtiden. Og det skal man ikke kimse ad.