Midtjyske Meninger: 19. november 2020?

20. november 2020, 11.54

Foto: Martin Ballund

Hvad skete den 19.11.2020, vil du nok spørge?

8. marts er kvindernes internationale kampdag. I går var det Mandens Dag for 22. gang - mændenes internationale kampdag. Det er ikke noget, der har gjort stort indtryk på torsdagsavisens indhold. Man kan nok antage, at det er en forglemmelse eller endnu værre frygte, at mændene i redaktionens top har opgivet fejringen på forhånd.

Hvis der er noget at fejre. Det kan jeg være i tvivl om.

Så vi mænd er ikke så gode til omstillingen fra i stenalderen at skulle kæmpe for familien mod løver og andre fjender - og så omstille os til at sidde på vores bagdel det meste af dagen?

Martin Søland Clausen

Det ser ud til at vi mænd selv er på vej til at tabe kampen om at være mand - til os selv: Avisen beretter om, at mænd er 25% hyppigere smittede med corona end kvinder. Først og fremmest fordi vi har en mere risikobetonet adfærd. En femtedel af os vil gå en til fest med over ti deltagere - selv om der er et forsamlingsloft på 10. Mænd tager ifølge artiklen ikke sygdom lige så alvorligt som kvinder. Der er dobbelt så mange mænd som kvinder, der dør af corona.

Så vi mænd er ikke så gode til omstillingen fra i stenalderen at skulle kæmpe for familien mod løver og andre fjender - og så omstille os til at sidde på vores bagdel det meste af dagen?

Det går heller ikke rigtig godt i politik. Mogens Jensen røg i svinget. Andre mænd har forgrebet sig kvinder på en måde, de ikke skulle - og røg ud. Derefter indtager en kvinde posten, hvad enten det er en borgmester i København eller hos De Radikale.

Vi dør også tidligere.

Sådan kan man blive ved - det er den rene elendighed her på kampdagen.

Så hvad skal den arme mand gøre? Den ene mulighed er nyde det undervejs - ha’ det sjovt med hurtige biler og bajere, når man nu skal tidligt herfra.

Den anden mulighed er at alle - inklusive de, der ikke er mænd - på denne dag faktisk sætter sig ind i, hvad dagen går ud på. For lige så tåbeligt, det er at gøre 8. marts til kvindernes kampdag mod mændene, er det at gøre den 19. november til mændenes kamp mod kvinderne. Det er heller ikke til at holde mænd, der piber, ud.

Et af dagens mål er: »At fejre mænds positive bidrag til samfund, fællesskaber, familie, ægteskab børnepasning og miljø.«

Selv om det er en noget underlig blanding, der skal fejres: »børnepasning og miljø« (?) vil jeg alligevel tage de positive briller på og sige, at vi mænd jo egentlig gør det ret godt. Man kan heldigvis være mand på mange måder.

Fx er 80% af os er så parat til at overholde forsamlingsforbuddet, selv om 100% af os har lyst til at være en del af noget større (end 10) - fx på et stadion.

Det er da udtryk for at vi faktisk er i stand til bidrage positivt. Det kunne man godt lige tænke over - frem mod 19. november 2021.