Vi er valgt til at mene noget

Udgivet:29. marts 2023, 10.04

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Peter Sig Kristensen Byrådsmedlem for Enhedslisten i Silkeborg Kommune

2 måneder siden

LOKALPOLITIK I et byråd som vores hviler vores arbejde på hundredvis af brede skuldre. De er medarbejdere i kommunen, som hører og læser, hvad vi mener og beslutter, og de arbejder loyalt med at omsætte de beslutninger til handlinger.

Her er det vigtigt at holde sig for øje, at vi som lokalpolitikere er valgt til at mene noget. Vi ved ikke nødvendigvis noget sådan kvalitativt om det, vi mener noget om.

Vores medarbejderes rolle er derfor enorm. De arbejder modsat os typisk fuldtid med de sager, vi mener noget om, og er fagligt uddannet til det. De ved både mere og bedre, end vi gør som politikere, men de skal samtidig loyalt respektere, at det er os som lokalpolitikere, der mener og beslutter.

Det er en politisk styret organisation i en nøddeskal. Nogen ved mere og bedre om noget, andre beslutter det noget. Det er rigtigt godt, det er sådan, det er nemlig demokrati.

Nogle gange går det at mene noget over grænsen. Det seneste eksempel er fredskoven i Fårvang

I den sag blev vi advaret om, at det at mene, at en erhvervsmand i Silkeborg Kommune skulle stryges med hårene, og derefter stryges endnu mere med hårene, sandsynligvis ville løbe panden mod det, vores medarbejdere vidste. Nemlig, at det ville vi aldrig få lov til. Alligevel valgte et stort flertal i byrådet at mene lige netop det, vi aldrig ville få lov til. Nu er afgørelsen så faldet, og vi får et klart og rungende NEJ fra Miljøstyrelsen.

Den her slags er simpelthen et tosset spild af tid.

Den her slags er langt fra første gang. Grødeskæringen, fredskoven i Balle, Vesterlundvej - der er en række af eksempler på, at vores medarbejdere har vidst bedre. At de har advaret os om at tage en bestemt beslutning, men at vi har spildt deres og vores tid med at tage netop den beslutning, som så bagefter er blevet slået hjem i ludo.

Til gene for borgere, til gene for firmaer, til gene for udviklere. Ja, flere gange ligefrem med konflikt mellem naboer til følge.

Kan vi ikke godt snart lade være med den slags?

Vi startede tirsdag til byrådsmødet med Cirkus Impala. Derefter kunne vi rykke videre til Cirkus Bragesvej, Cirkus Silkeborg Slot og Cirkus Tange Sø.

Vi er valgt til at mene noget, ja. Men det gør ikke noget, at vi lytter mere til dem, der ved både bedre og mere.

Indlæser debat