Grib livet igen!

3. april 2021, 08.00

Foto: Jakob Stigsen Andersen.

FRIHEDEN Kulturen, idrætten og foreningslivet, har været stærkt nedprioriterede i den krise vi alle har befundet os i, i mere end et år. Sidste forår hvor de fleste troede, at det hele drev over inden sommer, forståeligt nok at det ikke fik top-prioritet. Men jo længere krisen varer, jo vigtigere har det vist sig at være.

Det har virket som om kultur, idræt og foreningsliv ikke er blevet anerkendt for den rolle, som det fylder i samfundet. Men hvem pokker gider at træde i hamsterhjulet dag ud og dag ind, uden noget at frem til i fritiden.

Vi skal ikke tillade, at personer som primært tænker i meningsmålinger, skal fratage os essentielle frihedsrettigheder og slå foreninger og virksomheder unødigt ihjel

Olivr Zähringer

Mennesket er et socialt væsen, og jeg tror, at selv de, som var mest for »better safe than sorry«- strategien, begynder at anerkende, at man i flere tilfælde er gået for vidt, og i tirsdagens avis kan man læse, hvor hårdt mange lokale foreninger er ramt.

Jeg har hele tiden sagt, lyt til eksperterne. Men når førende virologer siger, at det har påvirket deres ekspertvurderinger til at være ekstra forsigtige, fordi de selv var i risikogruppen, og når de ekspertgrupper, der skal udregne risici, får besked på at lægge ekstra sikkerhedsbuffer på alle udregningerne, ja så ender det hver gang i absolutte »worst case« forudsigelser, som endnu ikke har vist sig at holde stik - heldigvis! Men det har medført ekstra hårde og måske unødvendige konsekvenser for en masse mennesker undervejs.

Jeg har haft forståelse for de fleste af de tiltag, som er gjort undervejs, som sammenholdt med at de fleste danskere opfører sig ganske fornuftigt, gør at vi er kommet rigtigt fint igennem krisen indtil nu. Men jeg er absolut ikke tilfreds med den kommunikation, som regeringen har leveret det seneste år. Og jeg er absolut ikke tilfreds med, at man nægter at stille op til kritiske spørgsmål, og i stedet lægger billeder op af makrel og vinduespudsning.

I en krisetid bør man være hele befolkningens statsminister, og ikke kun dyrke sit eget ekkokammer for at vinde vælgere. Jeg synes i den grad, at regeringen har udvist mangel på tillid til danskerne. Jeg synes i den grad, der har været mangel på information, og fralæggelse af ansvar når noget er gået galt. Jeg frygter, at det er en tendens som fortsætter, og netop det kan man læse, se og høre om i mange medier i disse dage, at demokrati og frihed ikke kan tages som en selvfølge.

Corona er en virus vi må acceptere at leve med i år fremover. Man har taget ekstraordinære hensyn til en lille befolkningsgruppe, men nu hvor de mest sårbare er vaccinerede, bør man i højere grad tilgodese resten af befolkningen. Give folk deres frihed tilbage og udvise tillid til, at »folket« kan administrere det, for vi er blevet klogere undervejs.

Det handler for mig ikke om Hede Rytmer ultimo maj, for vi har forståelse for, at vi nok de sidste som for lov at åbne. Men det handler om alle som skaber værdi i samfundet. Dem som kommer til at bøvle med regningen på hundredvis af milliarder, som denne krise koster os. Det handler i særdeleshed om børn og unge, som er vores alles fremtid. Dem som har fået frataget en meget vigtig tid i deres personlige og faglige udvikling, hvilket kan føre til en negativ spiral, der kan få konsekvenser for resten af livet! De har et langt liv foran sig. De skal tilgodeses i særlig grad. Og så handler det om at folk skal have lov at komme ud, at de skal have lov til at turde at leve igen. De skal dyrke noget motion, nærvær og sammenhold i idrætten og foreningslivet. De skal igen opleve kunsten og kulturen. Meget af dette er forankret i foreningslivet og er helt essentielle grundsten i at skabe mentalt sunde og raske mennesker.

Sommeren nærmer sig, flere og flere er vaccinerede. Vi skal ikke tillade, at personer som primært tænker i meningsmålinger, skal fratage os essentielle frihedsrettigheder og slå foreninger og virksomheder unødigt ihjel. Så min store opfordring er, grib livet, kom ud og nyd det, MEN udvis forsigtighed, som vi har lært undervejs i denne krise.

God påske til alle

Indlæser debat...