Her er de gode vine til den kolde tid

Efterår bliver snart til vinter, og det betyder for de fleste fyldigere og mere kraftfulde retter på tallerkenen. Det lægger op til ligeledes at få nogle mere kraftige vine i glasset. Vi guider til, hvilke vine og områder, du kan kigge efter, når du står foran vinhylden næste gang

Udgivet:17. november 2019, 08.00

Læsetid:3 minutter

LZ 2017, Bodega Lanzaga, Rioja. Spanien. Foto: Pr-foto

Af Rasmus Palsgård
redaktion@m-jylland.dk

Om end efteråret har været mildt, er de fleste formentlig begyndt at gribe ud efter halstørklædet, når hjemmet forlades. Kulden, der har det med at sætte sig helt inde i knoglerne, giver en trang til noget varmt, komfortabelt og intenst. Samtidig er det ved at være sket med de sprøde, saftige grøntsager, som nu afløses af rodfrugter, kål og mere kraftfulde kødudskæringer.

Det kalder på en vin, som kan noget af det samme. Den skal have lidt mere tyngde uden nødvendigvis at være drøj og kvalm, og den må gerne dufte og smage af varme krydderier, have en tættere tanninstruktur og mere saft og kraft. Der er selvfølgelig mange veje at gå og utallige vine at anbefale, men herunder har jeg samlet en god håndfuld, som i hvert fald egner sig glimrende til formålet.

En oplagt område

Et område som Cotes du Rhone er oplagt, når temperaturerne falder. De mørke, intense druesorter kombineret med det varme klima, de gror i, giver vine med en fyldig struktur. I Cotes du Rhone finder man glimrende vine i alle prislejer, så hvad enten man er på jagt efter en solid hverdagsvin eller en udsøgt vinøs oplevelse, kan området levere varen. Der er eksempler på begge dele i denne artikel, og hvis du endnu ikke har fundet årets julevin, ville jeg kigge en ekstra gang på den omtalte chateauneuf-du-pape længere nede i teksten.

Det perfekte eksempel

Den er det perfekte eksempel på, at man sagtens kan kombinere det kraftfulde og intense med det elegante og friske, og det er sådan set gældende for alle de anbefalede vine - man kan sagtens finde det mere alkoholtungt og sødt, men det går ud over friskheden, og så ender man med at skulle kæmpe sig igennem et enkelt glas.

Der er også flere strålende spanske vine med i denne artikel, og det er der flere indlysende grunde til. Spanien har klimaet til at levere fuldmodne vine med den power, der skal til for at håndtere en koncentreret gryderet, og kigger man de rigtige steder hen, har de også friskheden med sig. Områder som Rioja og Arribes er gode at kigge efter.

En enkelt joker

Der er også en enkelt joker med i form af sherry, som vi herhjemme drikker alt for lidt af. Det er synd, for der findes få steder i vinverdenen, hvor man får mere for pengene end i Jerez-området, hvorfra man får vine med ekstrem kompleksitet og dybde til meget overkommelige priser. Giv sherry en chance - det er fantastisk vin.

Derudover vil jeg blot lade vinene inspirere til dit næste gode glas, som forhåbentlig kan holde dig varm i kulden.

Vinene er bedømt på en skala fra 1-6, hvor 6 point er det højeste. Pointene er givet baseret på sammenhængen mellem pris og kvalitet.

Los Arcos Amontillado, Lustau, Jerez. Spanien. Foto: Pr-foto
De Buena Jera 2015, El Hato y El Gabarato, D.O. Arribes. Spanien. Foto: Pr-foto
Catarina Chateauneuf-du-Pape 2015, Domaine de Duseigneur, Côtes du Rhône. Frankrig. Foto: Pr-foto