Advokat: Fyrværkerihobby bør ikke føre til terrordom

En mand, hans hustru og hans bror er anklaget i terrorsag fra Holbæk. Alle nægter sig skyldige.

Udgivet:30. november 2022, 13.37

Læsetid:2 minutter

Retten i Holbæk ventes i næste uge at træffe afgørelse om skyldsspørgsmålet i terrorsag. En mand, hans hustru og hans bror er under anklage. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

1 år siden

HOLBÆK Det er ikke forbudt at være glødende interesseret i fyrværkeri. Det er ikke forbudt at have kontakt til sin svoger, selv om han måtte have tilsluttet sig Islamisk Stat. Det er ikke forbudt at være muslim, og det er ikke forbudt at have jihadistisk billed- og videomateriale liggende.

Nogenlunde sådan kan hovedpunkterne i advokat Linda Langes forsvarstale for sin terrortiltalte klient onsdag i Retten i Holbæk opsummeres.

Hun forsvarer en 35-årig mand, som er anklaget for at have villet fremstille en eller flere bomber, som skulle bruges til terror i Danmark eller udlandet. I mere end 20 dage er sagen i løbet af efteråret blevet oprullet foran dommere og nævninger.

I sagen er der fundet kilovis af kemikalier og tre skydevåben. Og Linda Lange medgiver, at skydevåbnene nok er strafbare efter enten våbenloven eller straffeloven, men de er ikke i sig selv udtryk for planer om terror.

Efter anklagemyndighedens opfattelse er det derimod et udtryk for terrorplaner, at der i mandens hus på Anders Larsens Vej i Holbæk blev fundet flere kilo kaliumnitrat, svovl og aluminiumspulver, en tilvirket mobiltelefon, som kunne bruges som detonator, samt fjernstyrede biler og dele til disse, som måske kunne bruges til at transportere en bombe til sprængningsstedet.

Men Linda Lange er uenig. Alt for meget peger i retning ad, at manden har talt sandt, når han har forklaret, at kemikalierne skulle bruges til hjemmelavede kanonslag, mener hun.

- Det er helt usandsynligt, at hvis han skulle begå et terrorangreb med en bombe, at han så ville bestille kemikalierne i eget navn og fra sin egen e-mail, lyder det fra Linda Lange.

I sagen er der fundet en del billedmateriale med jihadistisk indhold. Linda Lange fremhæver imidlertid, at man via metadata kan se, at det er mange år siden, det er blevet tilgået - for størstedelens vedkommende.

- Det er af afgørende betydning, hvis man ikke har kigget på et billede i 2012, og så ti år efter i retten bliver præsenteret for billedet og skal forklare om det, lyder det fra Linda Lange.

Mandens hustru og hans bror er også under anklage i sagen. Anklagemyndigheden mener, at de på forskellig måde har medvirket til mandens planlægning.

Kvinden var blandt andet med manden i Dessau i Tyskland for at hente kemikalier, som blev sendt til en lejlighed, hvor broren boede. Derudover har hun som samlevende hustru kendt til mandens planer, mener anklagemyndigheden.

Kvinden forsvares af advokat Berit Ernst. Ifølge hende er det dog på ingen måde bevist, at der har været planer om at begå terror. Og selv hvis der var, så kan kvinden ikke gøres ansvarlig for medvirken ud fra de oplysninger, som indgår i sagen.

Brorens advokat, Kashif Qureshi, kommer først til orde torsdag, hvorefter retten vil trække sig tilbage for at afgøre skyldsspørgsmålet. Afgørelsen ventes i den kommende uge.

/ritzau/