Nybyggere får halv pris på at tilslutte sig fjernvarme

Energi Ikast gør det mere overskueligt og billigere at koble sin bolig på fjernvarmenettet i blandt andet Engesvang og Bording

Udgivet:02. marts 2021, 09.08

Læsetid:3 minutter

Jakob Stenholt, distributionsleder hos Energi Ikast fortæller, at prisen for at tilslutte boligen til fjernvarmenettet er blevet halveret. Foto: Thomas Vang Nielsen

Thomas Vang Nielsen
Journalist

3 år siden

IKAST-ENGESVANG-BORDING Nu er der endnu en god grund til at kaste sig ud i at blive nybygger i Ikast, Isenvad, Engesvang eller Bording.

Det lokale forsyningsselskab Energi Ikast A.m.b.a. har gennemgået og tilpasset sine takster for at koble den nye bolig på fjernvarmenettet.

- I nogle tilfælde er det op til 50 procent billigere, siger Jakob Stenholt, der er distributionsleder hos Energi Ikast.

Gennemskueligt

Han forklarer, at der er ændret i omkostningerne, så det er nemmere at gennemskue for forbrugerne, hvad en fjernvarmetilslutning koster. Tidligere var det afhængigt af husets størrelse og placering på grunden.

- Det er blevet billigere, fordi vi fra årsskiftet har ændret på takster og lavet nogle pakkeløsninger, som passer til forskellige boligtyper, forklarer Jakob Stenholt.

Regnestykket for et nybygget hus på 170 kvadratmeter med en 15 meter stikledning fra skel til husets hovedhane viser, at prisen i 2020 lå på 41.300 kroner, mens den nye pris i 2021 er på 18.125 kroner.

Motiveret af nye tider

Baggrunden for ændringen er, at fjernvarme som hovedkilde til boligopvarmning har fået mere konkurrence de senere år.

- I modsætning til at tilslutte sig vandværk og spildevand er vores virkelighed, at der er kommet alternativer til varmeforsyningen. Historisk set har der i mange lokalplaner været krav om, at alle skulle tilslutte sig fjernvarme. Sådan er det ikke altid nu. I dag kan man også vælge jordvarme eller varmepumpe. Så motiveret af, at vi er i en konkurrencesituation, som vi ikke har været vant til, har vi forholdt os til taksterne og ændret dem, så det bliver endnu mere attraktivt for nybyggerne at vælge fjernvarme, fortæller Jakob Stenholt og tilføjer:

- De boliger, der bliver bygget i dag, bruger markant mindre energi end ældre boliger. Derfor belaster nybyggeri ikke det fælles ledningsnet så meget, og det giver en rimelighed i, at tilslutningsprisen bliver lavere.

Sikrer opbakning

Når Energi Ikast nu får en lavere indtægt for nye kunder, kunne man frygte, at andre priser stiger.

Men sådan forholder det sig ikke. Prisen for tilslutningen udgør en meget lille del af det samlede fjernvarmebudget i en boligs levetid.

De nye priser handler om at sikre, at flest mulige nybyggere vælger at blive kunder hos Energi Ikast.

- For os er anlægsudgiften for at nedgrave rør ude i vejen den samme, uanset om halvdelen eller alle huse tilslutter sig fjernvarme. Derfor gør de nye tiltag det mere attraktivt at koble sig på fjernvarme, forklarer Jakob Stenholt.

Grøn varme i huset

I den offentlige debat har varmepumper vundet stor popularitet de senere år.

Pumperne tager varme fra udeluft eller jord og overfører den til radiatorer eller gulvvarme. Det er en mere miljøvenlig løsning end gas- eller oliefyr.

Ulempen kan være, at varmepumperne ikke pynter på de nybyggede huse, private pumper kræver en stor anlægsinvestering og de færreste naboer finder det sjovt at have en brummende pumpe stående på den anden side af hækken.

Men bor man i eksempelvis Bording er det slet ikke nødvendigt at eje sin egen varmepumpe for at sikre sig grøn opvarmning af boligen.

2. februar 2020 indviede Energi Ikast et nybygget fjernvarmeværk på Fabriksvej i Bording.

- Det nye værk er i bund og grund en stor, kollektiv varmepumpe, som er dimensioneret til at kunne dække 80 procent af det årlige forbrug i Bording med klimavenlig fjernvarme, siger Jakob Stenholt.