Midtjyske Meninger: »Det er en kold tid som vi lever i...«

Udgivet:29. november 2022, 10.45

Læsetid:2 minutter

Af Jesper Grønkjær Kjellerup

2 måneder siden

Kim Larsens sang er desværre skræmmende aktuel nu 44 år efter den udkom.

Det er ikke blot ualmindelig koldt i alle offentlige bygninger, kontorer og uddannelsessteder, hvor temperaturen er skruet betragteligt ned. Det er også sinds-mæssigt ved at nærme sig et frysepunkt.

Vi skal spare og vi skal udvise samfundssind. Men vi skal også huske at leve. Nok kan man spare på omkostninger, men man skal være varsom med ikke at spare på livsglæde.

Kommunerne skærer, hvor der i forvejen ikke er meget at hente. Det afstedkommer forringelser på alvorlige områder som for eksempel sygehuse og ældreomsorg, men også at man flere steder går så langt som til at fjerne vandet i byens springvand eller undlader at have et juletræ på torvet.

Det samme gør sig desværre gældende i mange ligusterhækkvarterer, hvor de ellers så prangende villaer i år er mørklagte hvad julelys angår. Det gør mig faktisk en anelse trist.

Selvfølgelig er jeg stor tilhænger af at udvise samfundssind, men jeg mener også, der skal være proportioner i vores ageren. I Bilka overhørte jeg en samtale mellem to af mine mandelige bekendte. Den ene kommenterede fordømmende, at modparten havde pyntet sit hus med julekæder. At det er energibesparende LED-lys og at de normale udendørslamper, der ellers brænder året rundt i stedet er frakoblet, hvorved forbruget går lige op, lod ikke til at være med i den første mands beregninger. Jeg kunne selvfølgelig havde påpeget, at han selv kunne have købt en vegansk middag fremfor de store røde bøffer, han havde i kurven, som han senere skulle fragte hjem i sin bezinslugende bil, der holder i en opvarmet dobbelt carport - inden maden bliver tilberedt i det fine samtalekøkken med stor energislugende tv-skærm. Der kommer bare aldrig noget konstruktivt ud af at være bedrevidende, så på samme måde skal folk ikke belære mig om, hvordan jeg eller andre pynter vores hjem.

Men jeg er faktisk trist, når jeg ser de mørke og juleforladte villaveje, hvor børnene i forvejen er gået glip af utrolig megen julehygge i de sidste corona-år. De har fået aflyst juletræsfester, byens julemand er været sendt på orlov, store familiesammenkomster var begrænset til få deltagere, jule-sportsstævner blev nedlagte og så videre. Lad nu ungerne nyde et fint pyntet hjem med lidt hyggelig julelys. Fremfor at forældrene på den en side skal være politiske korrekte og besparende, mens de på den anden side køber sig fattige i et økonomisk og klimamæssigt overforbrug på Black Friday.

Hvis ikke vi passer på, så slukker man ikke kun julelyset på byens træ, men også julelyset i menneskers øjne.

Indlæser debat