Midtjyske Meninger: Seniorliv i Silkeborg

Udgivet:10. august 2022, 12.59

Læsetid:2 minutter

Kim Dyrholm. Klummeskribent. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Kim Dyrholm. Sydbyen Silkeborg

Det er ikke en prognose, men en kendsgerning at om tyve år vil 23 procent af danskerne være over pensionsalderen. Og det er en kendsgerning, som politikerne i »byudviklingens hovedstad« Silkeborg bør have fokus på, for flere ældre vil efterspørge boliger målrettet seniorsegmentet.

Det er nødvendigt med en rotation på boligmarkedet, så børnefamilier kan rykke i de større huse, mens seniorerne rykker i moderne bofællesskaber - ikke oldekoller, men fællesskaber, hvor man er sammen og hver for sig, som ens individuelle behov er.

Og det er ikke Birch, Levehuse eller Enggaard, men politikerne og kommunen der bestemmer hvilke boliger, der udstykkes til - og i Silkeborg er der meget fokus på enfamiliehuse og mindre udlejningsrækkehuse. Og det er slet, slet ikke det, der tiltrækker fremtidens seniorer, som både vil få højere levealder, være mere aktive, og have større pensionsopsparinger og friværdier.

Kampagnen »Silkeborg Kalder« har fokus på gode job- og pendlermuligheder, det gode børneliv og har et pigepanel, som er målrettet 20-40-årige. Børnefamilierne er da også uhyre vigtige for byen, og heldigvis øger de hver dag vores indbyggerantal. Vækst er altafgørende for, at der fortsat er penge til at hele kommunen udvikles, og der er råd til service og velfærd.

Børnefamilierne presser dog også økonomien på kort sigt på grund af behovet for institutioner og skoler, og det giver basis for, at man satser lidt bredere, og gør boligmarkedet i Silkeborg mere attraktivt for de mange seniorer, der er på vej.

Kommunens hjemmeside handler kun om hjælp til seniorer - forebyggende hjemmebesøg og omsorgstandpleje, som selvfølgelig er vigtig, men politisk overser man fuldstændig den tsunami af aktive seniorer, der ikke vil have forkogte kartofler, grød og kærnemælk, men velsmagende økologisk mad, sushi og rødvin.

Boligselskaberne har kun få boliger, der kan minde om seniorboliger - for eksempel den lille enklave Gunilshøjvej og otte rækkehuse i Sorring, og andre steder bruge man benævnelsen, uden det reelt er andet end små lejligheder.

Til gengæld er der gode takter i det byggeri, der opføres på Kejlstrupvej som et serviceret seniorbofællesskab med 96 lejligheder med wellness, fitness og orangeri samt fastansat aktivitetsvært. Et boligresort, der giver perfekte rammer til et seniorliv. Og på det område er der virkelig også noget at komme efter for de mindre byer i kommunen, så alt byudvikling ikke primært sker i 8600, da mange seniorer gerne vil blive i nærområdet, hvor de har deres netværk.

Det er helt essentielt for en attraktiv kommune, at der er diversitet i boligmassen og dermed indbyggersammensætningen. Jeg har i tidligere klummer efterlyst områder til mere »outdoor-boliger« som tiny houses og husbåde, som der helt sikkert også vil være efterspørgsel efter, og seniorboliger er mindst lige så vigtige for Silkeborg.

Det er derfor nødvendigt, at de også bliver prioriteret politisk.

Indlæser debat