DET ER DIT VALG - KV21

Holder vi kulturen ved lige?

25. oktober 2021, 12.39

KULTUREN Vi har et levende kulturliv her i Silkeborg Kommune. Frivillige bruger hver uge masser af tid på at arrangere f.eks. koncerter i forsamlingshuset, teaterforestillinger for børn og unge, udstillinger eller andre begivenheder, som vi kan deltage i, hvis vi har tid og lyst.

Nogle optrædende vil gerne prøve sig selv af som musiker eller skuespiller f.eks. og optræder derfor gratis, andre er professionelle. Og de skal lige som andre fagfolk have løn for deres arbejde. Foreningerne har mulighed for at søge støtte til deres arrangementer af den kommunale pulje af kulturelle frie midler. Det er en vigtig forudsætning for vores mangfoldige kulturliv.

Kultur-og fritidslivet er også en del af vores velfærd. Derfor skal vi tage fat på at regulere bl.a. de frie kulturelle midler og biblioteksområdet efter befolkningstal. Hvis vi bliver ved med at udhule økonomien, ja så forfalder vores levende kulturliv - og så bliver vi alle sammen fattigere

Bente Refslund (SF)

Men de kulturelle frie midler bliver presset. I 2019 var der omtrent 1.1 millioner kroner i puljen. I 2022 er puljen svundet ind til godt 1 million kroner. Samtidig er vi blevet mange flere indbyggere. Så flere mennesker skal altså dele færre penge til at lave arrangementer for flere.

Endnu værre står det til, hvis vi ser på bibliotekerne, som har været igennem millionbesparelser i de senere år samtidig med, at vores biblioteksvaner er under forandring. Vi læser e-bøger, hører lydbøger og streamer film som aldrig før. Det er med til at give os viden og oplevelser, der gør os klogere på os selv og vores omverden. Men lån af e-bøger og film koster bibliotekerne dyrt. Så hvis vi ikke får gjort noget, ja så bliver der mindre liv på bibliotekerne.

Når der bliver flere børn i børnehaven eller skolen, så kommer der flere penge til området. Kultur-og fritidslivet er også en del af vores velfærd. Derfor skal vi tage fat på at regulere bl.a. de frie kulturelle midler og biblioteksområdet efter befolkningstal. Hvis vi bliver ved med at udhule økonomien, ja så forfalder vores levende kulturliv - og så bliver vi alle sammen fattigere.

Indlæser debat