Kronprins Kühnau blev konge af Region Midtjylland

Med et flertal baseret på hele seks partier sikrede Anders Kühnau (S) sig posten som ny regionsformand

Udgivet:22. november 2017, 10.20

Læsetid:1 minut

Anders Kühnau - ny mand på posten som regionsformand - kunne onsdag morgen underskrive en konstitueringsaftale, der giver alle 11 partier i det kommende regionsråd plads i det magtfulde forretningsudvalg. ? Foto: Region Midtjylland

Lars Work Kristensen
Journalist| lwk@herningfolkeblad.dk

6 år siden

REGIONEN Region Midtjyllands anden formand nogensinde er 36 år, hedder Anders Kühnau og er socialdemokrat med bopæl i Horsens.

Faktisk blev han allerede for to år siden udnævnt til næstformand i regionsrådet og dermed kørt i stilling til at overtage den magtfulde post efter sin partifælle Bent Hansen, der til nytår forlader amts- og regionspolitikken efter 36 år.

Manøvren lykkedes, og selv om Socialdemokratiet gik 0,6 procentpoint tilbage og mistede et enkelt mandat, var det en glad Anders Kühnau, der klokken 6.05 onsdag morgen kunne bekræfte, at han bliver den nye formand fra nytår.

- Det er rigtigt dejligt! Vi har fået bekræftet, at vi har et flertal bag os, og vi har lavet en konstitueringsaftale, hvor alle partier er med, sagde han neden for trappen til forhandlingslokalerne på første sal i Regionshuset i Viborg.

Også Radikale mistede et mandat, så kun aarhusianske Hanne Roed kan regne med at fortsætte - til gengæld som næstformand.

SF og Enhedslisten bevarer hver især deres to mandater, mens Alternativet og Psykiatri-Listen styrker den røde blok med et enkelt mandat hver.

I den blå blok bevarer Venstre sine 13 pladser, mens Konservative mister det ene af sine to mandater - i praksis til Kristendemokraterne, der dermed får revanche for det knebne nederlag for fire år siden.

Liberal Alliance bevarer sit ene mandat, og Dansk Folkeparti sine tre.