Røde partier har markant flere kvindelige kandidater end blå

Andelen af kvindelige kandidater til kommunalvalget er markant højere hos de røde partier end de blå

Udgivet:22. oktober 2017, 13.15

Læsetid:2 minutter

Der er stor forskel på, hvor mange kvindelige kandidater partierne opstiller til kommunalvalget 21. november. SF topper med 46 procent kvinder, mens Liberal Alliance i den anden ende af skalaen har 21 procent kvindelige kandidater. /ritzau/Thomas Borberg/arkiv

5 år siden

KOMMUNALVALG Samtlige folketingspartier, der har kandidater til kommunalvalget, har flere mandlige end kvindelige kandidater på listen. Færre end hver tredje af de opstillede, helt præcist 31,8 procent, er kvinder.

Men der er store forskelle partierne imellem, og andelen af kvinder er størst hos de røde partier. Det viser en opgørelse, som Altinget har lavet op til kommunalvalget 21. november.

Således topper SF med en kønsfordeling på 46 procent kvinder, mens Liberal Alliance med 21 procent har færrest opstillede kvinder.

Sidstepladsen i optællingen er dog ikke noget, der bekymrer Liberal Alliances ligestillingsordfører, May-Britt Kattrup.

- For os er det vigtigste, at det er de dygtigste og mest engagerede, der stiller op. De bliver jo ikke gode kandidater, fordi vi går ind og overtaler nogle kvinder, der egentlig ikke har lyst.

- Det ville være fjollet at sige til dygtige og engagerede mænd, at de ikke kan være kandidater, bare fordi de er mænd, siger hun til Altinget.

Ikke et mål i sig selv

Ligestillingsordføreren betoner, at den »ægte ligestilling« ikke handler om at sikre lige fordeling - men derimod lige muligheder og adgang. Derfor er lige kønsfordeling ikke et mål i sig selv for Liberal Alliance.

En ligelig kønsmæssig repræsentation er derimod vigtig for SF, og derfor er det noget, partiet taler om, fortæller ligestillingsordfører Trine Torp (SF) til Altinget:

- Hvis vi kan se, at der er en skævhed, så opfordrer vi til at få de kandidater, der skal til. Det at sætte fokus på det, gør ret meget i sig selv. Vi har ikke kvoter eller anden regulering, selv om man kunne have gjort det.

Enhedslisten og Alternativet følger SF med henholdsvis 42 og 41 procent kvindelige kandidater. I den anden ende af skalaen har De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti henholdsvis 27, 28 og 29 procent kvinder.

Kønsfordelingen har ligget mere eller mindre stabilt siden 1970'erne. Men de 31,8 procent kvindelige kandidater ved kommunalvalget 21. november er den højeste andel nogensinde.

/ritzau/

Læs også
Partier på udkig efter kvinder Partier på udkig efter kvinder
Læs også:
Partier på udkig efter kvinder
Læs også
Kun hver fjerde kandidat til byrådsvalget er kvinde Kun hver fjerde kandidat til byrådsvalget er kvinde
Læs også:
Kun hver fjerde kandidat til byrådsvalget er kvinde