De officielle kostråd skriger til himlen

31. juli 2020, 11.27

FØDEVARER Det skriger til himlen: Kød er blevet no-go, mens sukker og raffinerede kulhydrater er helt OK. Det er svært at vokse op i en familie, hvor de daglige måltider består af helt almindelig hjemmelavet mad med friske, naturlige råvarer såsom grøntsager, kød og fedtstoffer. Det er ikke et problem, når man er hjemme, men det kan være mere end udfordrende, når man er uden for hjemmets fire vægge i sammenhænge, hvor man ikke har mulighed for selv at vælge sine måltider. I offentlige institutioner er man nemlig prisgivet de beslutninger, myndighederne har taget.

De Officielle Danske Kostråd er grundlaget for alle offentlige tilbud af fødevarer og måltider i alle danske institutioner, hvad enten de er for børn, unge eller ældre, raske, svage eller syge. Det betyder, at alle ansatte ved institutionerne skal vejlede borgerne i at følge kostrådene. Autoriseret sundhedspersonale (læger, diætister, sygeplejersker, SOSUer mv.) skal følge kostrådene i deres rådgivning og behandling af borgerne, men også pædagoger, lærere og køkkenpersonale i børnehaver, på skoler og læreanstalter er underlagt formidlingen af kostrådene.

Hvorfor er det et problem, at vi er underlagt De Officielle Danske Kostråd? Fordi vi i dag ved, at vi mennesker ikke er skabt til at spise så mange kulhydrater og så lidt fedt, som kostrådene anbefaler. Anbefalingerne er 50 år gamle, har aldrig været videnskabeligt understøttet og har i dag vist sig at være medvirkende årsag til den sygdoms- og fedmeepidemi, vi ser i dag. Vi er blevet hjernevasket til at tro, at naturligt fedt er usundt og kulhydrater er nødvendige, og på det seneste er kød blevet sat i skammekrogen af helt andre årsager end vores sundhed.

Men menneskets krop er gammel, rigtig gammel. Genetisk er den stadig, som menneskekroppen var for ¼ million år siden. Kroppen tror, den stadig færdes på savannen som samler og jæger blandt rovdyr og byttedyr, og den reagerer på påvirkninger på samme måde som dengang. Den kan ikke andet, for kroppen er programmeret til det gennem generne, og generne har ikke ændret sig nævneværdigt, siden vi blev til Homo Sapiens. Både fordøjelse, immunforsvar, kredsløb, nervebaner og hormoner er skruet sammen på samme måde som dengang, ligesom muskler, skelet og indre organer ligner vores ældgamle forfædres.

Menneskekroppen har brug for samme brændstof og vedligeholdelse som dengang, og har justeret sine funktioner, så netop det brændstof og de næringsstoffer, der var tilgængelige dengang, var de bedste for kroppen - og det er de stadig! Så når den indvendige side af den moderne krop skal håndtere animalske fødevarer (kød, æg, fedt mv.) og vegetabilske fødevarer (grøntsager, nødder, bær mv.), klarer den det med gode, stabile, velkendte funktioner. Mennesket trives bedst med menneskeføde.

Når det kommer til rene kulhydrater (korn/mel, stivelse, sukkerstoffer mv.), så håndterer kroppen disse ud fra en ældgammel forventning om, at der ikke kommer så meget af det. Der fandtes nemlig ikke så mange kulhydratrige fødevarer, dengang vore forfædre rendte rundt på jorden - faktisk kun honning, der var sjældent og svært at få fat i. Men vi er i dag kommet langt væk fra vores natur. Landbruget er kun sølle 10.000 år gammelt, og i dag spiser vi fortrinsvis landbrugets kulhydrater. Nogle af kulhydraterne er endda forædlet eller raffineret så kraftigt, at man knap kan kalde dem naturlige. Den enorme mængde af kulhydrater, vi spiser i dag, har vores krop ingen forudsætninger for at kunne håndtere i længden, og blandt andet derfor begynder kroppen at vise tegn på mistrivsel og sygdom.

Når man er optaget af selv at spise friske naturlige råvarer, som kroppen kan genkende og næres ved, så bliver det ekstra svært at skulle tvinges til at spise de knap så naturlige produkter, som de offentlige institutioner tilbyder. På samme vis er det svært som offentligt ansat at være pålagt at undervise i og informere om De Officielle Danske Kostråd, når man f.eks. står overfor en skoleklasse, hvor over halvdelen af eleverne er overvægtige eller mistrives pga. næringsfattig, unaturlig mad. Det føles som at være fødevareindustriens håndlanger.

De Officielle Danske Kostråd er pr. dekret blevet normen i offentlige institutioner, men de er baseret på uvidenskabelige, forældede formodninger og artsfremmede, unaturlige produkter. Officielle sundhedsindsatser bør ikke være underlagt kommercielle myndigheder, så måske det var på tide at flytte ansvaret for kostrådene fra Fødevarestyrelsen og over til Sundhedsmyndighederne?!