Leder: Velfærd fremfor lønstigninger

Udgivet:19. september 2023, 09.43

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Helmer Jakobsen
Redaktionschef

Hvem vil ikke gerne have mere i løn?

Lige nu har regeringen valgt fire faggrupper, som skal tildeles cirka 2500 kroner ekstra i løn om måneden. Det er sygeplejersker, sosu’er, pædagoger og fængselsansatte. Den samlede pris vil på sigt blive tre milliarder kroner om året. Tillykke til de fire faggrupper.

Men hvad så med dem, der gør rent på plejecentrene eller ernæringsassistenterne, der sørger for mad til de ældre? Eller de mange andre i det offentlige, som gør en stor indsats for at vores samfund fungerer og hænger sammen. Læs: Det gør alle.

Derfor har vi nu balladen, fordi regeringen fremhæver nogen fremfor andre. Det viser, at det er stærkt uheldigt, at en regering blander sig i spørgsmålet om løn. Det skal være noget man klarer til en overenskomstforhandling - som man i Danmark har gjort i årevis.

Meldingen om de ekstra milliarder kommer samtidig med, at regeringen siger nej til yderligere hjælp til kommuner og regioner, som kæmper en hård kamp for at få budgetterne til at hænge sammen. Konkret i Silkeborg handler det om store nedskæringer på sygehuset. På kommunalt plan skal der findes besparelser for op mod 78 millioner kroner.

Argumentet fra regeringen er, at der ikke kan bevilges ekstra penge, fordi det vil føre til mere inflation at pumpe flere penge ud i samfundet. Det argument lyder lidt mystisk, når man samtidig på sigt er klar til at sende tre milliarder kroner ud til de fire faggrupper, som de kan bruge til forbrug.

Naturligvis vil både sygeplejersker og pædagoger gerne have ekstra penge. Hvem siger nej til det?

Men måske vil de hellere have ordentlige arbejdsforhold. Bedre normeringer i vuggestuerne eller tid til at tale med den enkelte patient på sygehusene. Det er tvivlsomt om ekstra penge i specielt høj grad vil fastholde de fire grupper i deres fag, hvilket er meningen med de ekstra penge. Det handler også om de forhold, man arbejder under: Tid til at gøre arbejdet ordentligt, gode kolleger og graden af medbestemmelse.

Heldigvis er mange sygeplejersker, sosu’er, pædagoger og fængselsbetjente glade for deres job. Dem hører man alt for lidt til. Fagforeningerne bruger i dag utrolig meget energi på at tale fagene ned. Når unge skal vælge uddannelse er der ikke noget at sige til, at mange løber skrigende bort. Det vil helt sikkert hjælpe på rekrutteringen, hvis man også brugte lidt energi på at tale fagene op. Dermed ikke sagt, at der ikke er udfordringer i hjemmeplejen, på sygehusene, i vuggestuen og fængslerne.

Men de klares ikke ved at bruge milliarder på lønstigninger.

Indlæser debat