En anden identitet

Pseudonymer er noget, man har kendt til alle dage i kunstens verden. Før i tiden var de nødvendige, hvis man ville sige noget uden at få kappet hovedet af, men i dag er de en udstilling af vores samfund - eller ligefrem en beskyttelse imod det

Udgivet:05. juni 2016, 09.30

Læsetid:10 minutter

I begyndelsen af 1980'erne modtog førende amerikanske forlag et manuskript fra en helt ny stemme. Jane Somers foregav at have arbejdet hårdt og længe med en roman, men samtlige forlag afslog imidlertid hendes mange timer med det møjsommelige skrivearbejde.

Nogle måneder efter stillede den senere nobelprisvinder Doris Lessing sig frem for offentligheden og fortalte om sit arbejde som Jane Somers. Lessing havde skrevet en roman, men efterfølgende valgt at teste det litterære system for, hvor godt hendes arbejde egentlig var. Svaret var blevet afslag på afslag. Forfatteren havde lavet sit pseudonym-stunt for at vise, hvor svært det var at komme ind på markedet som debuterende forfatter og samtidig sat fokus på, at det litterære miljø ikke tør tage nye chancer. Historien gav dengang røde i ører i bogbranchen, og samtidig siger den også noget om, hvorfor kendte forfattere sommetider nærmest bliver nødt til at skrive under et andet navn, forklarer lektor i kultur og identitet ved Roskilde Universitet Erik Svendsen:

- Når en forfatter først er kendt for noget, så er han eller hun jo nærmest blevet sat i fængsel. Der er ikke mange, som har meget tilovers for kunstnere, der er gode til det, de gør, og som så pludselig skifter stil. Er man først placeret i en bås, er der langt ud igen, og derfor ser vi flere og flere pseudonymer i disse år.

Salgsmetoder ...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk?

Første måned for 19 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Ønsker du kun at læse denne artikel? Køb enkeltdags adgang Klik her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind