259 kandidater fra rekordmange partier og lister kæmper om dit kryds til regionsvalget

Ikke færre end 259 politikere fordelt på hele 20 lister slås om de 41 pladser i regionsrådet

Udgivet:09. oktober 2017, 14.46

Læsetid:2 minutter

Det er en god ide at sætte sig ind i, hvem der stiller op til regionsrådsvalget, inden man 21. november får den kæmpestore stemmeseddel udleveret på sit valgsted. Foto: Flemming Hansen

Lars Work Kristensen
Journalist| lwk@herningfolkeblad.dk

6 år siden

REGIONEN Aldrig har de rundt regnet en million stemmeberettigede borgere i Region Midtjylland haft så mange partier og lister at vælge mellem ved et regionsrådsvalg. Det står klart, efter at regionens valgsekretariet mandag klokken 12 lukkede endegyldigt for at melde sig som kandidat til valget 21. november.

Ikke færre end 259 kandidater stiller op - mod 222 for fire år siden og 230 i 2009.

Kandidaterne fordeler sig denne gang på hele 20 politiske lister og partier, og det er en tredjedel flere end de 15 ved samtlige tre foregående regionsvalg i 2005, 2009 og 2013.

Flest kandidater til de i alt 41 pladser i regionsrådet mønstrer partiet Venstre med 40, fulgt af Socialdemokratiets 38. Nemmere er det at beslutte sig for tilhængere af Retsforbundet, Jørgensenlisten, Dansk Samling eller listen Afskaf Tvangsklasser, der hver især blot stiller med en enkelt kandidat.

Fremrykkede lister

Med seks uger til selve valget er der faktisk tale om en fremrykning af de samlede kandidatlister, der ved tidligere regionsvalg typisk først er blevet offentliggjort i efterårsferien i uge 42.

For partier, der ikke er repræsenteret i det nuværende regionsråd, har fristen for at stille op dog formelt set været de normale syv uger før valget - altså 3. oktober - mens de »gamle« partier allerede skulle aflevere kandidatlister 19. september.

I mellemtiden har valgbestyrelsen haft travlt med at godkende kandidaterne og sikre, at kandidatlisterne var gyldige. I princippet har man som kandidat også kunnet nå at fortryde og trække sig tilbage - altså indtil mandag klokken 12.

Værsgo at brevstemme

Med offentliggørelsen af de endelige kandidatlister er der også blevet åbnet for afgivelse af brevstemmer. Det kan ske frem til og med fredagen før valgdagen, altså indtil 17. november.

På selve valgaftenen 21. november samles kandidaterne fra de opstillede lister traditionen tro i Regionshuset i Viborg, hvor de via storskærm kan følge valgresultaterne live, efterhånden som de kommer ind.

Formelt set opgøres valget dog først endeligt ved et møde i regionsvalgbestyrelsen torsdag 23. november.

I det nuværende regionsråd har Socialdemokratiet 16 pladser, Venstre 13 pladser, mens Radikale, Konservative, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten hver har 2 pladser. Liberal Alliance har en enkelt mand valgt ind, og endelig sidder den tidligere DF-politiker Leif Lund fra Silkeborg som løsgænger på regionsrådets 41. plads.