Er de tossede i Herning? - det spøger på museet...

Gæsterne på Herning Museum har oplevet spøgelser

Udgivet:29. juli 2011, 09.17

Læsetid:2 minutter

Ane Marie Laursen (1890-1969) passer tilsyneladende stadig godt på sit gamle hus.

Morten Hallstrøm

Redaktionen har modtaget ganske interessante oplysninger i en officiel pressemeddelelse fra Museum Midtjylland, der blandt andet dækker over Herning Museum.

For normalt kan alle gæster færdes frit og fredeligt på Herning Museum, men i sidste uge blev to mandlige turister smidt ud af Ane Maries hus i frilandsområdet. De kunne ikke gå ind, for de blev mødt af slag i hovedet og en voldsom modstand ved døren. Begge gæster forsøgte to gange at gå ind huset, uden held. Deres hustruer kom ind uden problemer.

Gæsterne genfortalte historien til kustoden og museumsinspektør Charlotte Lindhardt, som måtte konstatere, at det ikke er første gang, der er overnaturlig aktivitet i Ane Maries hus. Sidste år fortalte en englænder, at han fik navnet »Ane Marie« og tallet »1939« ind i hovedet, længe før han nåede ned til Ane Maries hus, som han aldrig før havde besøgt. 1939 var det år, huset blev flyttet til Herning Museum. Desuden har en anden gæst mærket noget i huset, noget som passede på og værnede om stedet.

Ane Marie Laursen (1890-1969) var eneboer, hun var født og opvokset i huset på Barslund Hede ved Grove. Da forældrene døde, blev hun boende og drev selv det lille hedelandbrug videre. Ane Marie blev landskendt som en af hedens sidste eneboere, og daværende museumsforstander H. P. Hansen købte huset af hende og lod det opføre ved Herning Museum.

Et par dage efter turisternes uforklarlige oplevelse tog Charlotte Lindhardt sammen med en clairvoyant ned i huset for at undersøge sagen nærmere. Først troede vi, at turisterne blev smidt ud, fordi de var mænd. Ane Marie blev på et tidspunkt forsøgt overfaldet i huset, men hun jog gerningsmanden på flugt, netop ved at ramme ham mellem øjnene og i panden, som turisterne havde oplevet det.

Den clairvoyante fik kontakt til Ane Marie, som fortalte, at hun stadig passede på sit hus ikke brød sig ikke om, at folk talte nedsættende om hende og huset. Det skulle de to turister have gjort, og derfor ville hun ikke lukke dem ind. Samtidig var hun ked af, at huset ikke var så rent, som da hun boede i det. Ane Marie boede fattigt, men propert, og hun satte en ære i at holde huset.

Efterfølgende har nogle af Landsbylaugets medlemmer ved Herning Museum været nede i huset for at gøre rent igen. Alle husene blev gjort rent i foråret, men nu har Ane Maries hus og et par af de andre huse fået en ekstra grundig rengøring.

Når der igen er søndagsfrokost på Herning Museum, vil Ane Maries hus sammen med de øvrige som sædvanlig stå åbent for publikum, men museet opfordrer folk til at tale pænt om Ane Marie.