(Aprilsnar): Papirtårnet skal bygges højere

Der har været kritik af, at Papirtårnet på Papirfabrikken i sit arkitektoniske udtryk virker sammen-presset og ude af proportioner. Derfor skal det nu bygges 16 etager højere

1. april 2020, 08.17

Det »nye« papirtårn kommer til at få et mere slankt udtryk, fordi det bliver 48 meter højere. - Dermed kommer det til at spille bedre sammen med det kommende højhus på Fredensgade, siger arkitekt Per Laustsen fra Aarstiderne Arkitekter. Illustration: Aarstiderne Arkitekter

SILKEBORG DER (Opdateret den 2. april:) Der bliver ikke bygget til Papirtårnet i Silkeborg, så det bliver over 100 meter højt, hvilket ellers fremgik af gårdagens avis og på nettet. Historien herunder var en aprilsnar.

skal bygges 16 ekstra etager på Papirtårnet, som dermed forøger sin højde fra 70 meter til 118 meter.

Det bliver besluttet på et ekstraordinært møde i kommunens erhvervs- og økonomiudvalg i dag, 1. april.

- Det er en vigtig hastesag, som jeg har sikret mig, at der er opbakning til i udvalget, konstaterer borgmester Steen Vindum (V).

Baggrunden for beslutningen er, at Papirtårnet i sin nuværende form arkitektonisk ikke kommer til at fungere med Silkeborgs kommende højhus på Fredensgade. Det vurderer blandt andre Årstiderne Arkitekter, som har tegnet begge højhuse, og som derfor har lavet nye visualiseringer af et højere - og mere slankt - papirtårn.

- Den arkitektoniske tanke bag de to højhuse i Silkeborg er, at de skal »tale sammen«. De skal have et slægtsskab, når de bliver opført tæt på hinanden og i samme tidsalder. De to tårne kommer til at udgøre en milepæl i byens historie. Derfor er det vigtigt, at de får det helt rette udtryk. Siden det for nylig blev stemt igennem, at Silkeborg skal have højhus nummer to, har vi arbejdet på at få Papirtårnet til at spille bedre sammen med Fredensgård-projektet, siger Per Laustsen fra Årstiderne Arkitekter.

Begge højhuse er i første omgang tegnet til at være 70 meter høje.

- Men højhuset på Fredensgade ligger niveaumæssigt højere end Papirfabrikken. Papirtårnet har desuden et »fodaftryk« på 500 kvadratmeter, mens højhuset på Fredensgade har et fodaftryk på 383 kvadratmeter. Dermed har Fredensgård-huset et mere slankt udtryk, hvilket vi også ønsker for Papirtårnet. Derfor skal det bygges højere, forklarer Per Laustsen.

Ifølge Michael Schumann fra Aberdeen Asset Management, som står bag opførelsen af Papirtårnet, kan det sagtens lade sig gøre at bygge tårnet højere.

- Jeg er meget tilfreds med, at politikerne har godkendt et højere tårn. Det kommer til at forlænge byggeprocessen, men det gør vi gerne, når vi på den måde kan være med til at skabe et landskendt monument. Det er også vigtigt for vores stolthed, at vi står bag en bygning, der er højere end den, som A. Enggaard A/S kommer til at bygge på Fredensgade, siger Michael Schumann.

Lytter ikke til kritik

Både Per Laustsen, Hans Okholm (SF), formand for plan- og vejudvalget, og borgmester Steen Vindum har tidligere i Midtjyllands Avis udtalt, at Papirtårnet bør være højere.

- Vi skal lære af vores fejl. Og det var en klar fejl, at vi ikke fik godkendt et højere byggeri. Faktisk har vi i forbindelse med nabohøringen fået flere tilkendegivelser om, at det kun er godt, at Papirtårnet bliver højere. Det viser jo meget fint, at naboerne hurtigt finder sig til rette med at være nabo til et højhus, konstaterer Steen Vindum.

Men der er også kritikere, som mener, at man burde skære etager af Papirtårnet i stedet. Lytter I ikke til dem?

- Nej, konstaterer Steen Vindum.

Han understreger samtidig, at de ekstra etager er en »god deal« for Silkeborg Kommune.

Aftalen med Aberdeen Asset Management, som står for opførelsen af Papirtårnet, indebærer nemlig, at Silkeborg Kommune, for at udvise god vilje i hastesagen, modtager 50 procent af det overskud, de ekstra etager medfører.

Smørrebrød og champagne

Ifølge ejendomsmægler Simon Freund fra Danbolig i Silkeborg bliver der plads til yderligere 31 luksuslejligheder i Papirtårnet. Den øverste penthouselejlighed på 500 kvadratmeter koster 35 milioner kroner, mens de øvrige lejligheder på hver 250 kvadratmeter bliver udbudt til en pris på 15 millioner. Ifølge Simon Freund er der allerede stor efterspørgsel på luksuslejlighederne.

- Dem får vi hurtigt solgt. Den øverste lejlighed til 35 millioner kroner er reserveret, siger Simon Freund.

Det forlyder, at den er reserveret til Steen Konradsen fra »Skøn på Silkeborg«. Er det korrekt?

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger Simon Freund.

Når byggeomkostningerne er trukket fra, forventes det, at Silkeborg Kommune kan tjene omkring 150 millioner kroner på udvidelsen af Papirtårnet.

- Det er ingen hemmelighed, at vi kæmper med besparelser i kommunen. Og man kan altså få meget rengøring hos de ældre for 150 millioner kroner, siger Steen Vindum og fortsætter:

- I øvrigt har Aberdeen Asset Management inviteret hele byrådet til en sammenkomst med smørrebrød og champagne for at fejre Silkeborgs nye vartegn. Men i disse coronatider skal man jo passe på med ikke at samles for mange på ét sted. Derfor har Hans Okholm og jeg aftalt, at det kun er os, der repræsenterer byrådet, siger Steen Vindum til Midtjyllands Avis.

Et højere tårn vil give et mere slankt udtryk, mener flere.
»En lille og buttet fætter«. Således beskriver borgmester Steen Vindum Papirtårnet, som det ser ud i dag. Illustration: Årstiderne Arkitekter