Respekt for din sosu

Udgivet:23. marts 2019, 07.05

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Leif Dræby Skolegade 55 B, Silkeborg

5 år siden

SNOBBERI Du er en snob. Hav respekt for dit medmenneske. Hav respekt for din sosu-assistent.

Det er en lige så vigtig funktion i vort samfund, at der er sosu-assistenter, som der er læger, advokater eller ingeniører.

Jeg har ligeså stor respekt for en, der tager uddannelse til social- og sundhedsassistent, som jeg har respekt for en, der tager en akademisk uddannelse.

Her i avisen kunne jeg for nylig læse, at socialdemokratiets formand Mette Frederiksen havde været i Silkeborg. Hun besøgte social- og sundhedsskolen, hvor hun talte til sosu-assistenteleverne.

Det fik i den forbindelse Hanne Laursen - der er i færd med sin uddannelse til sosu-assistent - til at komme med et nødråb til Mette Frederiksen: »Jeg vil have noget respekt. De skriger efter os, men hvad er vi værd. Jeg er nogle gange lidt flov over at sige, at jeg er ved at blive uddannet til social- og sundhedsassistent«.

Dette fik Mette Frederiksen til bl.a. at sige: »Vi kommer ikke udenom, at der er noget uddannelses-snobberi i det her land«. Og hun opfordrede til, at vi får skabt en anden kultur omkring uddannelsen.

Hvad ville du gøre, hvis der ikke var en sosu-assistent, den dag du ryger på plejehjem? Hvad ville du gøre, hvis der ikke var en læge, når du brækkede dit ben? Begge funktioner er lige vigtige i vort samfund. Så stop dit snobberi.

Flov over at være sosu-assistent. Eller for den sags skyld skraldemand eller murerarbejdsmand. At det ikke skulle være fint nok. Nej. Så ville jeg sgu være flov over at være menneske, hvis dette var min indstilling.

Jeg blev i 1959 færdiguddannet som autolakerer. Fik endog sølvmedalje til svendeprøven. Men jeg turde ikke skrive det ind i mit CV, da jeg begyndte mit udstillingsliv som billedkunstner. Jeg var bange for, at der ville blive leet af, at jeg kun var autolakerer.

Men det blev for mig en befrielse, da jeg en dag sidst i 1980'erne tilfældigt stødte på nu afdøde aarhuskunstner Emil Gregersens CV. Hvor han nok så frejdigt skrev: Uddannet som malersvend. Så derefter røg: »Uddannet som autolakerer« - på førstepladsen i mit CV.

Kunst - er forøvrigt et område hvor der findes utrolig meget snobberi. Som om det at være kunstner skulle være noget særligt. Kunsten skal tjene folket. Ikke omvendt. Så tag dig ikke af de der snobber. Sig til dig selv: De er jo bare dumme.

Så sig du til dig selv for fremtiden, hvis du føler du bliver set ned på: Vaske en ældre på et plejehjem, det har de snobber sgu ikke forstand på. Det bliver en befrielse for dig.

Forkortet af redaktionen