112

Politiet advarer ældre mod fup-opkald

Kriminelle ringer og udgiver sig for at være fra offentlige myndigheder og snyder ofre til at udlevere personfølsomme oplysninger

3. december 2019, 15.11

Man skal passe på, når fremmede folk ringer en op. Nogle gange er det kriminelle personer, som forsøger, at få fingre i ens hemmelige koder, hvorefter de stjæler pengene.

SILKEBORG Politiet advarer mod kriminalitet, som begås over telefonen.

Det sker ved at kriminelle personer ringer op til blandt andet ældre mennesker, som i løbet af samtalen kommer til at give deres personfølsomme oplysninger fra sig.

Med dem i hånden får tyvene adgang til at flytte penge væk fra borgerens konto.

For tiden oplever politiet, at særligt ældre mennesker bliver kontaktet af personer, der ringer og udgiver sig for at være fra SKAT, Skifteretten eller Borgerservice.

I flere eksempler ringer gerningspersonen og fortæller, at borgeren skal have penge tilbage i SKAT. For at få pengene udbetalt til sin konto, skal borgeren oplyse for eksempel sit NemID, oplyser Midt- og Vestjylland i en pressemeddelelse.

- Der er også eksempler på, at gerningsmænd ringer enker op i forbindelse med et nyligt dødsfald og udgiver sig for at være fra skifteretten eller Borgerservice. De spørger i den forbindelse efter borgerens NemID-oplysninger for at kunne oprette en konto i forbindelse med arven.

- I begge eksempler bliver borgeren franarret personfølsomme oplysninger og får stjålet mange penge fra sin konto, siger politiet.

Politiet anbefaler:

• Videregiv aldrig dine personlige oplysninger over telefonen, i e-mails, på sms eller på sociale medier.

• SKAT eller offentlige myndigheder i øvrigt vil aldrig ringe og bede dig om at udlevere dit NemID. Hvis du er i tvivl, så ring til myndighedens hovednummer og spørg ind til henvendelsen.

• Fortæl ældre pårørende om disse fup-opkald og videregiv politiets anbefalinger.