Leder: SIF-Vendsyssel burde aldrig være spillet

2. november 2020, 12.34

Foto: Martin Ballund

Silkeborg IF spillede søndag mod Vendsyssel på Jysk Park.

Forud for opgøret var ni omkring SIF-holdet blevet testet positive for corona. Syv spillere, en træner og en holdleder. Det sætter en tyk streg under, hvor smitsom sygdommen er. Der bliver holdt pressemøder i ét væk om, hvordan vi skal agere og skærme os mod corona, som desværre igen stikker sit grimme fjæs frem og sender adskillige lande i knæ.

Derfor er det uansvarligt, at søndagens kamp blev spillet. Foran 4-500 tilskuere, som behørigt fik besked på at sidde med minimum et sæde imellem sig, hvilket er ok. Men det er grotesk, at den suverænt største smittefare udspillede sig blandt de 11 SIF-spillere på kunstgræsset. Silkeborg IF har ét af de bedste corona-testprogrammer i dansk fodbold, har Divisionsforeningen brugt som én af forklaringerne på, at ni coronasmittede på et hold ikke er så »ekstraordinære omstændigheder«, at en kamp kan flyttes. En tåbelig betragtning, som ikke mindst gennemhulles af, at Pelle Mattsson mandag spillede kamp mod Horsens og dermed bragte 13-15 Horsens-spillere i fare for at blive smittet.

Det ville have været et stærkt og ansvarligt signal til omverdenen, hvis man søndag havde aflyst kampen på grund af de helt særlige omstændigheder. Nu er der blot at krydse fingre for, at aktørerne i går er fri for corona

Brian Holst

Faktum er, at uanset hvor ofte, der testes, er der ikke garanti for, at spillerne ikke er ramt af corona, når kampen fløjtes i gang. Betænkeligt er det også, at de tre sidste smittede omkring SIF-holdet først blev fundet lørdag - et døgn før kampen. Man havde altså en situation, hvor antallet af smittede i Silkeborg IF var opadgående.

Det er forståeligt, at Vendsyssels træner undrede sig over, at kampen blev spillet. Divisionsforeningen har ikke blot bragt et helt fodboldhold i risikozonen - men også spillernes familier, venner og øvrige omgangskreds.

Opstod der pludselig ni smittetilfælde på en arbejdsplads, ville der ikke være tvivl om, at det mest ansvarlige ville være at isolere medarbejderne, indtil smitten er under kontrol. Fodbold er tilmed en nærkontaktsport, hvor spyttet og sveden springer. Det var i øvrigt bemærkelsesværdigt, at SIF-spillerne uanfægtet jublede i klynge efter scoringerne. Ikke det mest fornuftige ...

Divisionsforeningen forhandler netop nu for at få flere tilskuere på stadion af hensyn til fodboldens økonomi og har derfor brug for opbakning fra en bred front. Det ville have været et stærkt og ansvarligt signal til omverdenen, hvis man søndag havde aflyst kampen på grund af de helt særlige omstændigheder. Nu er der blot at krydse fingre for, at aktørerne i går er fri for corona.

Uanset hvad bør sagen betyde, at Divisionsforeningen ændrer procedurerne. Eller bliver tvunget til det.

Kampen burde aldrig være spillet. I yderste konsekvens kan den lægge al professionel fodbold i Danmark ned.