Overlæge om Dolberg: Han skal mestre en ny disciplin

En triatlet har beskrevet sin sukkersyge som den fjerde disciplin, fortæller overlæge Jens Juel Christiansen

Udgivet:09. november 2021, 11.00

Læsetid:2 minutter

Kasper Dolberg kan sagtens få en flot karriere med sukkersyge ifølge overlæge Jens Juel Christiansen, men han skal lære om sin sygdom. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

FODBOLD Kasper Dolberg meldte mandag ud, at han havde fået type 1-diabetes.

Men ifølge overlæge Jens Juel Christiansen, der er tilknyttet Steno Diabetes Center Aarhus, er det ikke nødvendigvis ødelæggende for fodboldkarrieren.

- Vi har mange eksempler på, at man kan have en flot diabetes-karriere, siger han.

Centret beskæftiger sig blandt andet med sportsfolk, der har diabetes.

Kasper Dolberg skal sætte sig ind i sin sygdom, for den enkelte er i høj grad med til at behandle sig selv, forklarer han.

- Man bliver ikke bare behandlet, når man har diabetes, man skal i høj grad lære om sin behandling og sin tilstand - og behandle sig selv.

- Det er en uddannelse at have diabetes, siger Jens Juel Christiansen.

Han forklarer om en triatlet, de har hjulpet på centret, at triatleten anså det som en fjerde disciplin, der skulle mestres.

- Ét er at kunne svømme, et andet er at kunne cykle, og et tredje er at kunne løbe. Men man skal også kunne styre og behandle sin sukkersyge. Det kræver lige så meget dedikation at mestre den fjerde disciplin, siger han.

Men selv om det sagtens kan lade sig gøre at have en god professionel karriere med sukkersyge, skal man ikke lade sig snyde.

- Type 1-diabetes er en sygdom, men en sygdom der kan behandles. Og med den rigtige behandling kan man have et normalt liv og også et normalt sportsliv på højt plan, siger han.

At det er fodbold, Voel-drengen dyrker, ser overlægen ikke som det store problem i.

- Der er forskel på hvilken type sport, man dyrker, men det drejer sig om, at man skal have den rigtige behandling i forhold til sin sportsgren, siger Jens Juel Christiansen.

Og hvis behandlingen ikke sidder lige i skabet fra første færd, så går det ifølge overlægen også.

- Der er et ret stort spænd, hvor man formentlig præsterer almindeligt, siger han.

/ritzau/