Den grønne stemme

Udgivet:11. september 2021, 07.48

Læsetid:2 minutter

Af Thomas Sørensen Kandidat til byrådet i Silkeborg Kommune for De Konservative

2 år siden

CO2-SYNDERE Vi kommer ikke uden om den grønne omstilling. Som det eneste borgerlige parti med en grøn profil, vil jeg gerne starte valgkampen op med et grønt initiativ.

Der er brug for politisk handling, og her mener jeg ikke symbolpolitik, hvor vi overgår hinanden med procenter og fine intentioner. Tiden er inde til, at vi tager udfordringen seriøst. For udfordringen er reel. Det kan de fleste mennesker se og føle, også selvom klimafornægterne tager kikkerten op til det blinde øje. Nu er vi snart midt i september og vejret er bedre end i sommerferien. For to år siden regnede det næsten konstant i to vintermåneder.

Virkeligheden er desværre, at selvom vi markerer os som outdoor hovedstad, ja så er vi ikke ligefrem klimadukse, nej faktisk tværtimod. Som det fremgår af Frekvens-undersøgelsen så udleder vi hver især 8,8 ton CO2 her i kommunen, mens det i hele regionen kun ligger på 5,5. Vi rangerer lavest i andelen af vedvarende energi, anden højest i energiforbrug og mens de andre kommuner falder i CO2 aftryk, så steg vores med 13 % i perioden 2009 til 2017.

Vi er altså langt foran på den kedelige måde. Det dårlige resultat skyldes også pendling. Der er rigtig mange, der bor i vor skønne kommune, og kører langt på arbejde. For det meste i egen bil. Vi kan selvfølgelig investere i elladere, det er bare ikke en offentlig opgave, ligesom vi heller ikke driver tankstationer.

Vi kan derimod bygge cykelstier og opfordre til samkørsel. Det gør vi alle- rede, men lad os gøre endnu mere af det.

Jeg har også en konkret ide. Kunne det ikke være spændende at omdanne det store område i Gødvad, der før var stævneplads, til en bæredygtig landsby? Området ligger smukt, naturskønt og grænser ned til Gudenåen. Her kunne man lave en lokalplan for et bæredygtigt og økologisk byggeri. Noget vi ikke har i byen i forvejen. Vi ville således bidrage med noget nyt til byen og ikke bygge flere fantasiløse punkthuse. Det er lavet andre steder rundt om i landet, er det ikke på tide, vi også kommer med? Landsbyen kunne samtidig fungere som inspirationskilde til alle nybyggere i Eriksborg.

Det var bare et enkelt forslag. Jeg vil gerne byde op til dans partierne i mellem. Hvordan får vi gennemført en reel grøn omstilling, så vi kommer i mål og får reduceret vores aftryk?