Utilfreds Wada-boss: Straffen svier ikke nok på Rusland

Wada-vicepræsident Linda Hofstad Helleland mener ikke, at straffen til Rusland er hård nok.

9. december 2019, 13.38

Norske Linda Hofstad Helleland, som er vicepræsident i Wada, er kritisk over for straffen til Rusland. Hun så gerne, at straffen var langt hårdere.

LAUSANNE Linda Hofstad Helleland, der er afgående vicepræsident i Det Internationale Antidopingagentur (Wada), er ikke tilfreds med straffen på fire års udelukkelse til Rusland.

Hun ønskede en hårdere straf, som blandt andet havde sikret, at ingen russere kunne deltage under neutralt flag ved sommer-OL i Tokyo i 2020 og vinter-OL i Beijing i 2022.

- Jeg er ikke tilfreds med den beslutning, vi har truffet. Men det var så langt, vi kunne gå.

- Wadas afgørelse betyder, at vi kan opleve flere hundrede russiske udøvere både i Tokyo og i Beijing.

- Det er ikke nogen straf eller reaktion, som svier på nogen som helst måde, siger Helleland ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Hun havde gerne set, at alle russere var blevet ekskluderet fra OL og andre sportsbegivenheder.

- En sådan udelukkelse kunne have fået det russiske lederskab til at indse alvoren i det rod, de har skabt for sig selv og for deres atleter, lyder det fra Helleland.

Det står i modstrid til en udmelding fra Wada-præsident Craig Reedie, som virker yderst tilfreds med mandagens afgørelse.

- Den eksekutive komités stærke afgørelse viser Wadas beslutsomhed til at handle resolut i forhold til den russiske dopingkrise, siger Reedie til Wadas hjemmeside.

Wada-præsidenten kalder det "meningsfulde sanktioner" og et "robust svar" på Ruslands brud på dopingreglerne.

- Rusland har fået alle chancer for at få orden i tingene og samarbejde med den globale antidopingbevægelse til gavn for landets egne atleter og for sportens integritet.

- Men Rusland valgte i stedet at fortsætte med at manipulere og benægte. Som et resultat af det har Wada svaret på den hårdest mulige facon.

- Samtidig beskytter vi rettighederne for de russiske atleter, der kan bevise, at de ikke har været involveret eller havde fordel af snyderiet, forklarer Reedie.

/ritzau/