Det kunne være gået helt galt: Fire drenge satte ild til myretue i landets største skovområde

En gruppe drenge fra en efterskole kan vente en bøde, efter at de på en friluftstur i landets største skovområde blev lidt for kreative med ild

Udgivet:19. marts 2021, 09.02

Læsetid:2 minutter

En efterskole var på friluftstur til denne shelterplads i Gludsted Plantage, da fire drenge valgte at sætte ild til en myretue. En hurtig indsats fra brandmændene hindrede ilden i at brede sig til resten af Danmarks største skovområde. Foto: Tom Laursen

Thomas Vang Nielsen
Journalist

3 år siden

GLUDSTED Brandvæsnet blev onsdag eftermiddag klokken 16.24 kaldt ud til en brand i Gludsted Plantage.

- Vi kørte to brandbiler fra Nørre Snede og også indsatslederen fra Hammerum, fortæller indsatsleder Leon Østergaard Nielsen.

Opkaldet til 112 blev foretaget af en tidligere militærmand, som var ude at gå.

- Han så røg stige op mellem træerne og vidste, at der skulle handles hurtigt, da denne årstid er højsæson for naturbrande. Alt i skovbunden og alt det gule græs er knastørt, efter at frosten har fået det sidste væske ud af planterne, og derfor kan det brænde virkelig godt. Men fordi det stadig er koldt, tænker mange ikke over brandfaren, når de tænder bål, siger Leon Østergaard Nielsen.

Brandfolk handlede hurtigt

Ilden var opstået i forbindelse med en efterskoles friluftstur til shelterpladsen mellem Hjøllundvej og udsigtspunktet Stjernen.

Fire drenge havde fået den idé at sætte ild til en myretue i Gludsted Plantage, der med sine 34 kvadratkilometer nåletræer, hede og moser er en af Danmarks største plantager.

Den er med tiden vokset sammen med flere andre plantager og skovområder på tværs af kommunegrænser og helt til den østlige side af Silkeborg. Sammen udgør de officielt Danmarks største skovområde på 224 kvadratkilometer.

Hilsner fra politiet er på vej

- Heldigvis fik vi det forhindret i at blusse mere op, og vi fik kvalt de sidste gløder, fortæller indsatsleder Leon Østergaard Nielsen.

Den brændende myretue får også et retsligt efterspil, fortæller sekretariatsleder Bent Smedegaard fra lokalpolitiet i Herning torsdag morgen.

- De fire drenge, som morede sig med at sætte ild i myretuen, er tre på 17 år og en på 15 år. Vi sigter dem for overtrædelse af Beredskabsloven, og vi har informeret deres skole og værger om, at der er en hilsen på vej fra os. Den er nok på cirka 1000 kroner i bøde til hver, siger han.