Forstå besparelserne på hospitalet: Sparekniven skærer dybt på Regionshospitalet Silkeborg

Regionshospitalet Silkeborg står lemlæstet tilbage efter et forlig i regionsrådet i går, hvor sparekniven skærer sengepladser og akutlægebilen væk

Udgivet:06. september 2023, 09.08

Læsetid:2 minutter

Susanne Niskanen
Journalist

SILKEBORG Et stort flertal af politikerne i regionrådets er blevet enige om en budgetaftale, hvor sparekniven ikke bare svinges over Regionshospitalet Silkeborg. Kniven kommer til at skære dybt i kernefunktioner på det hospital, der otte gange er kåret som Danmarks bedste mindre hospital.

Diagnostisk Center skal i fremtiden kun have åbent i dagtimerne, og skal ikke længere modtage visiterede akutte medicinske patienter.

I praksis betyder det, at mellem 3000-4000 patienter om året fremover ikke kan indlægges på det lokale hospital, men skal indlægges på andre af regionens hospitaler.

Akutlægebilen skæres også væk i Silkeborg. Får man akut brug for lægehjælp, må silkeborgenserne med andre ord vente på en akutlægebil fra andre byer som for eksempel Viborg, Herning eller Aarhus. Hospitalets akutklinik får desuden begrænset åbningstiden.

Læs hele aftalen - klik her

NISA flyttes

Sparekniven svinges også over intensivafdelingen i Silkeborg, og fem såkaldte NISA senge, hvor Silkeborg i samarbejde med Hammel Neurocenter har haft succes med tidlig genoptræning af hjerneskadede patienter fra hele landet, lukkes og skal flyttes til andre hospitaler.

Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg, der i årevis har været en frontløber, når det handler om at være bedst til operation af hofter og knæ, skal fremover kun holde åbent på hverdage.

Et foreløbigt skøn er, at nedskæringerne i Silkeborg betyder en besparelser på mellem 25-40 millioner kroner. Det vil ikke kun ske ved at spare på antallet af stillingen, men også ved at patienter, der tidligere blev behandlet på privathospitaler, kan behandles i Silkeborg.

Forligspartierne har bedt om, at der i den kommende tid foretages en beregning og vurdering af, hvad besparelserne konkret kommer til at få at konsekvenser for Diagnostisk Center og Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg.

Enhedslisten står udenfor forliget og spareplanerne. Venstres Ulrich Fredberg vil stemme imod.

Indlæser debat