Folk med tilknytning til Tvind-inderkreds er med i skattelæk

Tvind-ledere har siden 2013 været efterlyst via Interpol. Folk tæt på er ifølge Politiken del af skattelæk.

16. oktober 2021, 22.18

KØBENHAVN En række personer med tæt tilknytning til inderkredsen i Tvind optræder i det store skattelæk Pandora Papers. Det skriver Politiken.

Pandora Papers består af millioner af interne dokumenter fra virksomheder, der hjælper kunder med at oprette selskaber i skattely.

Lækket viser, at folk med tilknytning til Tvind sidder i bestyrelserne for selskaber, som er placeret i skattelylande som Belize.

En af dem er Lynn Salisbury, skriver Politiken. Hun hed tidligere Lene Sørensen. Det er ikke lykkedes avisen at få kontakt til hende.

Ifølge Politiken har Tvind tidligere brugt selskaber i skattelylande. De, der nu afsløres, var dog ikke en del af retssagen fra 2006.

Her blev fem ledere af Tvind, herunder Mogens Amdi Petersen, frifundet i byretten for skattevig og underslæb for millioner.

Anklagemyndigheden ankede dog sagen, men i mellemtiden var de rejst ud af landet. De har siden 2013 været efterlyst gennem Interpol.

Tvind-gruppen har et stort kursus- og bosted i Mexico, og Danmark har tidligere forhandlet med Mexico om at få Amdi Petersen udleveret. Det har dog ikke kunnet lade sig gøre.

Det skyldes, at Mexico ikke kan udlevere en person til et andet land, hvis personen er blevet frikendt ved det pågældende lands første retlige instans - i dette tilfælde ved en byret i Danmark.

Kun én tidligere Tvind-leder, Poul Jørgensen, mødte op til ankesagen. Her blev han idømt to et halvt års fængsel.

Tvind blev grundlagt i 1970 som bannerfører for en række skoler, der var et alternativ til den eksisterende undervisning.

Siden kom der dog flere og flere historier frem om organisationen. Blandt andet om økonomisk udnyttelse af medlemmerne.

I 1979 gik grundlægger Mogens Amdi Petersen under jorden. Godt 20 år senere dukkede han op i en lejlighed til 50 millioner kroner i Miami.

/ritzau/