Gør de indefrosne feriepenge grønne

3. september 2020, 12.51

ENERGISTAND Det er ikke nogen hemmelighed, at vi befinder os i en mærkelig tid, hvor den »normale« hverdag er blevet forvandlet til et fjernt minde, og hvor alt for mange midtjyder har mærket konsekvenserne af coronakrisen på både dagligdag og pengepung.

Derfor er det også gode nyheder, at vi nu alle kan få lidt flere penge mellem hænderne, når det til oktober bliver muligt at få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge. I gennemsnit beløber det sig til 19.000 kroner til hver lønmodtager. Spørgsmålet er så, hvad pengene skal bruges til?

I en tid, hvor den grønne omstilling ellers har fået en mindre fremtrædende rolle i coronapandemiens skygge, vil de ekstra »aktivitetspenge« meget passende kunne investeres i at fremtidssikre din bolig ved at nedbringe el- og varmeregningen. Og der er et stort, men overset, potentiale at hente, når det gælder energiforbruget i vores boliger.

Tidligere på året viste en befolkningsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne, at hele 83 procent af boligejerne i Midtjylland mente, at lige præcis deres bolig var i gennemsnitlig eller bedre energimæssig stand. Et tal, der står i skarp kontrast til de energimærker, boligerne i Region Midtjylland blev udstyret med i 2019 - hvor 44,1 procent var udstyret med energimærke D eller dårligere, mens kun 28,8 procent havde energimærke B eller bedre.

Med andre ord har midtjyderne gennemgående et alt for positivt syn på standen af deres boliger.

Derfor er der også god fornuft i at energirenovere sin bolig, og faktisk er investeringer i bygningens tekniske installationer - såsom varmeanlæg, belysning eller ventilation - noget af det, der kan gøres til en overkommelig pris og med store, langsigtede økonomiske gevinster. De sparede udgifter til energi giver et skattefrit udbytte år efter år, og det er rent faktisk bedre at investere i at energioptimere sin bolig, end det vil være at sætte pengene i banken eller ind på sin pensionsopsparing.

Og med de udbetalte feriepenge i lommen, er det muligt at komme i gang med at høste gevinsterne med det samme. Hvis du så ovenikøbet husker på, at du med Bolig-Jobordningen har mulighed for at få dækket en solid del af arbejdslønnen til de håndværkere, der skal udføre arbejdet, er der ikke rigtig nogen gode argumenter for at lade være.

Derfor kære boligejere: Overvej, om det ikke giver mening at investere jeres udbetalte feriepenge i at fremtidssikre jeres bolig. Det er godt for både miljøet, samfundsøkonomien og jeres egen pengepung.