Hammel har landets første buede fodgængerovergang

Nyskabelsen er udtænkt af kommunens trafikingeniør Per Øster - og ligger meget passende i Østergade

12. oktober 2019, 10.24

Den flot buede fodgængerovergang er her set lidt fra oven. Den skal give fodgængerne tryghed på et trafikeret sted - og den trods sin buede form er lavet lige efter bogen. Foto: Favrskov Kommune

HAMMEL Meget passende hedder den Østergade - gaden midt i Hammel, der har fået mediernes interesse på grund af en nyskabelse. For Østergade rummer nu Danmarks - formentlig - første buede fodgængerovergang.

Og hvem har fundet på den idé? Det har selvfølgelig Per Øster.

Per Øster er ingeniør i Trafik og Veje i Favrskov Kommune og han havde opgaven med at sikre bedre forhold for fodgængerne på det lidt specielle sted midt i Hammel.

Ikke andre steder i landet

- Jeg sad og kiggede på krydset og på hvordan, det kunne forbedres. Så fik jeg den her idé. Jeg har efterfølgende googlet mig frem, og det findes et eller andet sted i udlandet, men jeg ringede til Vejdirektoratet, og de har ikke hørt om det herhjemme. Måske er det Danmarks første buede fodgængerfelt, siger Per Øster til TV2 Østjylland.

Fodgængerfeltet, der netop har taget form, befinder sig i krydset mellem Østergade og Voldbyvej i Hammel - i folkemunde kaldes det Fotorama-krydset.

Løsningen med buen er et resultat af flere faktorer, fortæller Per Øster.

- I det fodgængerfelt, der var i forvejen, havde både fodgængere og bilister svært ved at orientere sig. Bilerne kom ligesom bagfra rundt om hjørnet. Som fodgænger har man fortrinsret, men man vil jo gerne være sikker, når man går over en vej, siger han til TV2 Østjylland.

Håbet er, at det felt tager højde for alle mulige gangretninger.

At alle fodgængere i princippet er beskyttet, og at fodgængerfeltet har en signaleffekt, så bilister bliver mere agtpågivende.

Per Øster understreger, at krydset, trods sit specielle udseende, er lavet efter bogen.

- Det er helt i overensstemmelse med bekendtgørelserne, og politiet har også sagt god for det, fortæller han.