Leder: Ambitiøst folkemøde fortjener opbakning

Udgivet:17. august 2019, 13.01

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Hans Krabbe
Chefredaktør

4 år siden

Vejrmeldingerne er ganske vist ikke helt i sync, når det kommer til himlen over Himmelbjerget søndag eftermiddag. Men en tendens er, at vinden holder sig i skindet og blot bevæger sig op til fire meter i sekundet.

Derimod er der ingen tvivl om, at deltagerne til Demokratiets folkemøde kommer til at opleve historiens vingesus. Det er nemlig 180-året for, at præsten og forfatteren Steen Steensen Blicher tog initiativ til det første folkemøde på en af de mest mytiske destinationer i Danmark.

I 2019-udgaven af Demokratiets folkemøde er alle sejl sat til, for at publikum - i bedste Blicher-ånd - får nogle langtidsvirkende, åndelige vitaminer med hjem. Programmet er ambitiøst, og et nærkig på listen over talere og debattører afslører, at mødet flugter med både tidsånd og den aktuelle, offentlige diskurs.

Har det sociale Facebook lagt sig nok i selen for at gøre noget ved den ofte meget aggresive tone i debatterne? Lytter politikerne reelt til borgerne? Og tager de pejling af de signaler, der eksempelvis blev sendt i forbindelse med valg til både Europaparlamentet og Folketinget? Og bruger vi journalister for meget krudt på vold, uro og konflikter frem for at understøtte alt det, der virker, trives og udvikler vores samfund?

Et af de programpunkter, der for en journalist-nørd som denne signatur tegner mest interessant, er Facebooks danske talsmand Martin Ruby, der skal debattere såkaldte »fake news« med Lisbeth Knudsen, chefredaktør for Altinget og generelt anset for at være en af landets mest vidende og skarpe debattører, når det kommer til mediespørgsmål. Her springer der garanteret gnister på den gode måde.

Der er næsten gået inflation i folkemøder af alskens observans. Det begyndte med det på Bornholm, der stadig er sværvægteren i klassen. Siden er kulturens folkemøde på Mors blandt andet kommet til, og nu melder Himmelbjerget sig altså i række af destinatiner med et møde for folket. Den slags kan hurtigt udvandes. Men perlerækken af stærke speakere på bjerget søndag eftermiddag bør sikre, at arrangementet i comeback-året 2019 slår så kraftigt igennem, at det gentages i 2020.

Til hvilken man da også med stålsat optimisme allerede nu efterlyser potentielle frivillige.

Har du ikke vigtigere ting for, så giv Demokratiets folkemøde på Himmelbjerget søndag eftermiddag et skud.

Det fortjener ildsjælene i komiteen bag, Claus Leick, Marianne Purup, Nils Nybro Eriksen, Lene Høst Madsen, Søren Eskildsen, Henry Thomsen, Hans Brok Brandi og Bendt Nielsen.

Det ville have glædet Blicher, Jyllands digter og hedens sanger, at have været med på en lytter.