Flere år i arbejde booster danskernes pension

Udgivet:21. juli 2021, 11.36

Læsetid:2 minutter

Af Carsten Holdum Forbrugerøkonom i PFA

PENSIONSALDER Selvom befolkningen generelt bliver ældre herhjemme, er stadig færre danskere på folkepension. Ifølge nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) er antallet af folkepensionister faldet tre år i træk, og der var i maj 2021 1.116.473 folkepensionister herhjemme mod 1.143.914 i maj 2018.

Og hvis man bliver flere år på jobbet, kan man i den grad se frem til en mærkbart højere indkomst og levestandard som pensionist. Ifølge nye beregninger fra PFA stiger ens pensionsindkomst fem pct. pr. år, man udskyder pensionen
Carsten Holdum, PFA

Baggrunden er, at vi lever længere herhjemme, og at vi derfor i lighed med andre lande politisk har valgt at hæve folkepensionsalderen. Princippet lige nu er, at der skal være folkepension i 15 år. Dermed får staten flere indtægter og færre udgifter - trods generelt flere ældre herhjemme.

Det ses nu at virke. Folkepensionsalderen hæves løbende, og den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder er stigende. Men staten bruger ikke bare stokke-metoden for at få danskerne til at arbejde videre efter pensionsalderen. For samtidig er der indført den såkaldte seniorpræmie, som giver en skattefri kontant bonus til dem, som arbejder et-to år længere.

Samtidig ser vi i PFA, at flere og flere kunder begynder at interessere sig for, hvordan deres økonomi bliver, hvis de tager et par år mere på arbejdsmarkedet. Vi ser bl.a., at en stigende gruppe ønsker at tilrettelægge det, så deres indkomst i pensionstiden er uændret. For som de siger: »Hvorfor skulle jeg have mindre at leve for, når jeg endelig har tid?«

Og hvis man bliver flere år på jobbet, kan man i den grad se frem til en mærkbart højere indkomst og levestandard som pensionist. Ifølge nye beregninger fra PFA stiger ens pensionsindkomst fem pct. pr. år, man udskyder pensionen. For når man bliver længere tid på arbejdsmarkedet, så betyder det samtidig, at man har flere år med indbetalinger til og afkast på pensionsopsparingen. Det booster pensionen mærkbart.

Derfor har fremtidens pensionister udsigt til at have en pænt højere pensionsindkomst end de nuværende generationer. Og den udvikling vil fortsætte fremover, i takt med at folkepensionsalderen - og dermed også danskernes tilbagetrækningsalder - løbende stiger.