Ældre tvinges til kommunal madpakke

29. marts 2021, 13.14

ÆLDREPLEJE Farvel til den friske, hjemmesmurte rugbrød med lækkert pålæg og goddag til den kommunale madpakke, som skal række en hel uge.

Det er desværre realiteten for de ældre i Favrskov, som har brug for kommunal hjælp til at tilberede frokosten i eget hjem. Byrådet har besluttet at spare 170.000 kroner på området. Det betyder, at det er slut med at lade den kommunale medarbejder bruge tid på at smøre Jensen en frisk rugbrød med rullepølse og italiensk salat eller leverpostej med friske agurkeskiver. Fremover skal medarbejderen i stedet bruge tiden på at anrette fra den madpakke, som kommunen leverer én gang om ugen.

Det er virkelig minuttyranni, systemtænkning og kommunal ensretning for fuld udblæsning

Mette Nøhr (K)

Favrskov Kommune har orienteret de ældre om de nye tider. I brevet bliver det slået fast, at takker man nej til at købe den kommunale madpakke, så er der ingen hjælp at hente til at tilberede det rugbrød og pålæg, som Jensen ellers måtte have i sit køleskab. Kommunen har simpelthen regnet sig frem til, at det er hurtigere for den kommunale medarbejder at anrette den kommunale madpakke end at tage låget af den sildebøtte eller bakke leverpostej, som Jensen selv har betalt og stående i sit køleskab. Det er virkelig minuttyranni, systemtænkning og kommunal ensretning for fuld udblæsning.

I brevet fra kommunen står der også, at »Når du modtager smørrebrødspakken, er du sikker på, at maden er ernæringsmæssig korrekt«. Kommunen vil simpelthen belære gamle Jensen om, hvad der er »ernæringsmæssigt korrekt« at spise. Man kan ligefrem se for sig, hvordan favoritmadderne med rullepølse og leverpostej erstattes af magert pålæg og gulerodsstave. Velbekomme, siger jeg bare. Nu har Jensen i 92 år selv bestemt, hvad han gerne vil spise, men den mulighed skal han så fratages her i livets efterår. Det er simpelthen uværdigt. For mange er måltiderne blandt dagens højdepunkter, det gælder selvfølgelig også for mange ældre. Hvor blev livskvaliteten af?

Politikerne vil nok hævde, at valgfriheden er intakt, fordi ingen tvinger Jensen til at købe den kommunale madpakke. Tja, friheden består i at vælge mellem den kommunale madpakke eller en eftermiddag på tom mave. Jeg synes virkelig, det er fattigt, at kommunen for at spare 170.000 kroner fjerner valgfriheden i de ældres køkken. For at sætte det sparede beløb i relief kan vi sammenligne med de 750.000 kroner, som politikerne for nylig besluttede at bruge på at undersøge et trinbræt i Laurbjerg. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, hvad jeg helst vil bruge pengene på.

Indlæser debat...