Sympatisk og farverig: Irlands autentiske nordvest

De tre irske counties Donegal, Sligo og Mayo byder på masser af afvekslende natur, kultur og kønne byer. Og så er det rå Atlanterhav altid nærværende

Udgivet:19. januar 2023, 13.09

Læsetid:8 minutter

Donegal Town er en by med et livligt aftenliv, der byder på irsk folkemusik, gode spisesteder og pubber. Foto: Jens Henrik Nybo

Af Jens Henrik Nybo
redaktion@m-jylland.dk

Skrigende måger, en susende vind fra vest, rå bølger som rammer kystklipperne og skaber en øredøvende larm af – natur. Ja, netop naturen er en trofast ledsager, når man besøger det nordvestlige Irland. Crescendoet af naturdrama får man her ved Slieve League på den yderste pynt med udsigt over den lodrette klippevæg, som rejser sig 600 meter over havet.

Vi befinder os i Donegal County, som sammen med de to sydligere nabo-counties, Mayo og Sligo i det nordvestligste af Irland, giver både storslåede og interessante oplevelser. Donegal er det nordvestligste af disse tre counties, og deler en lang grænse med det britiske Nordirland mod øst. Det er også her, man kommer nærmest det "ægte" Irland, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved, at man tit hører gælisk, når borgerne taler indbyrdes.

Den vilde atlantiske vej

Det vestlige Irland er kendt for sin Wild Atlantic Way, som løber hele vejen fra det nordligste Donegal til Cork i sydvest. Det er en strækning på 2.500 kilometer, som fører forbi vildt smukke landskaber, ikke mindst når vejen passerer forbi Vestirlands dramatiske kystpartier. I Donegal er det ingen undtagelse, især ved Slieve League, men også flere andre steder som Malin Head længst mod nord, Fanad Head og helt i syd nær den kønne by Ardara og videre op over passet Glengesh Pass, hvor man føler sig ved verdens ende.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Glenveagh Castle i nationalparken af samme navn blev opført af en amerikansk velhaver, og hans hustru var haveelsker, hvilket gæsterne i dag nyder godt af. Foto: Jens Henrik Nybo

Her er øde og barskt, og kun fårene er for det meste de eneste levende skabninger. Lidt uden for Ardara imponerer i øvrigt det 300 meter høje Assaranca-vandfald, som kaster sine kaskader ned i yndefulde kurver, før det ender i en lille dam. Tæt på er også en af Donegals smukke strande, Maghara.

Charmerende købstad

Nationalparken Glenveagh i nord er endnu et af Donegals smukke naturområder. Nationalparken er med et areal på 16.000 hektar den næststørste i hele Irland. Her er meget forskellige landskaber – fra bjerge, dybe skove, søer og floder til moser og heder. Parken gennemskæres af dalen, som har givet navn til parken. Her er en stor bestand af hjorte og ørne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Wild Atlantic Way er en 2500 kilometer lang rute, som for det meste følger Atlanterhavet. Hyppigt er der udsigtssteder med vejens ranke symbol samt info-standere om den enkelte lokalitet. Foto: Jens Henrik Nybo

Centralt i parken står det indtagende slot, Glenveagh Castle, som blev opført i victoriansk stil fra 1870 til 1873, og i tilknytning til slottet er en fornem have med magnolier, rododendron, bambus og statuer af antikke guder. Donegal Town er charmerende med kønne huse, som flankerer Eske-floden. Byens største attraktion er borgen, som blev bygget af en irsk klan, O’Donnell i 1474.

Klanen brændte borgen ned i starten af 1600-tallet, inden de flygtede til Frankrig, da de var på flugt fra den engelske armé. Nær ved er Donegal Towns ældste pub, Old Castle Pub. Her kan man passende slutte dagen af over en Guiness og måske senere gå ovenpå i Red Hugh’s restaurant og nyde en af de gode fiskeretter.

Surfernes paradis

Sligo syd for Donegal er et af de mindste countys i Irland, men har såmænd nok af seværdigheder. Strandhill er en af Vestirlands mest charmerende strandbyer og vildt populær blandt surfere fra hele Europa – og sågar også Nordamerika. Bølgerne er ideelle til surfing og er da også særdeles kraftfulde. Jo vildere, jo bedre, og især i vintermånederne er de vildest.

Strandhill er også kendt for sit badecenter Voya Seaweed Baths. Badecenterets råvarer hentes lige uden for døren, nemlig på havbunden i form af havtang. Gæsterne lader sig sænke ned i kar med varmt og salt vand, hvor den rensede tang ligger i bunden af karet. Havtang skulle lindre muskelsmerter og hudsygdomme, men også stress.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Strandene i det nordvestlige Irland er brede og med blødt sand. Vandtemperaturerne er dog ikke høje. Foto: Jens Henrik Nybo

Sligo Town er en energisk handelsby og ligger flot omgivet af bjerge til tre sider, og mange kunstnere har valgt at slå sig ned her. Byen har flere årlige festivaler, men af de mest kendte Yeats Day Festival. William Yeats ledede den nationale irske vækkelse i starten af 1900-tallet, efter at irsk sprog og kultur var blevet undertrykt af englænderne i århundreder, og han modtog Nobelprisen i litteratur i 1923. Umiddelbart uden for byen ligger Carrowmore Megalithic Cemetery, hvor folk for 5000 år siden levede af jagt og fiskeri. Når de døde, blev de brændt og deres aske lagt i skåle i store dysser lavet af sten. Dette var Irlands største stenaldergravplads med flere end 60 grave, runddysser og stencirkler. Lidt nord for Sligo Town fanger øjet et karakteristisk bjerg, det godt og vel 500 meter høje Benbulben. Bjerget er ikonisk på grund af dets overflade, som fra visse vinkler kan ligne alt fra en strandet hval til en tallerkens profil.

Irlands største ø

Øen Achill i Mayo er en af mange øer i Irland og med et areal på omtrent halvdelen af Møns er den klart den største. Achiil nås nemt og hurtigt via en bilbro, og straks man lander på øen, fornemmer man at være noget afsondret fra omverdenen. Her bor omkring 3000 indbyggere, som ernærer sig ved fiskeri og fåreavl, men i høj grad også af turismen.

Det er ikke alene den nemme adgang hertil med broen, men flere store attraktioner, som drager turisterne, både når det gælder natur, historie, kønne småbyer og fine strande. Netop strandene er et kapitel for sig, idet de med deres fine sand og uendelige vidder snarere giver mindelser om sydlandske lokaliteter. I særklasse er den gudesmukke Keem Beach længst ude mod vest, men så snart man er hoppet i bølgerne, forsikrer de blot 16 grader om sommeren om, at vi bestemt ikke er ved Middelhavet!

Herlig cykelrute

Det højeste bjerg på Achill er Mount Slievemore, som hæver sig 670 meter over havet, men er rimelig nem at bestige fra den forladte landsby af samme navn. Udsigten fra toppen er uforlignelig. I det hele taget er der flere udmærkede vandrestier, men også en ret ny cykelrute, den 42 kilometer lange Greenway, som for det meste følger en nedlagt jernbane, er allerede blevet uhyre populær. Deserted Village på nordsiden består af hundrede stenhytter uden tag, og giver et interessant indblik i tilværelsen i det landlige Irland i 1800-tallet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Downpatrick Head – 50 meter høj mystisk stenkolos ude i havet. Næste stop: Nordamerika! Foto: Jens Henrik Nybo

Den er også tit benævnt Sultens Landsby, for den var en af de hårdest ramte under den store hungersnød dengang. Stenhytterne blev bygget på et sted, som allerede for fem tusinde år siden var boplads for datidens folk. Er man i bil, kan man køre op til Minau Heights i 466 meters højde, og det kan være et mere komfortabelt alternativ til at bestige Mount Slievemore, men stadig med storslåede panoramaer.

Ved verdens ende

Mayo County’s største nationalpark, Ballycroy, er et af Europas største områder med tørveland. Her er blide bakker med lyng, hede og mose, og parken blev etableret i 1998 på et tidspunkt, hvor økosystemet var i en elendig forfatning, fordi mange får havde afgræsset område. I dag er biodiversiteten særdeles høj, og fuglelivet er vendt tilbage. Mayo er også hjemsted for Irlands første Dark Sky Park, et område helt fri for kunstigt lys i milevid afstand, og derfor særligt egnet til at opleve nattehimlens stjerner. For at kunne orientere sig i mørke på stierne, kan man medbringe en lommelampe, som udsender rødt lys for ikke at forstyrre udsynet til stjernerne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den lune Golfstrøm sikrer, at det sjældent bliver for koldt til, at der i haverne kan stå små palmer som her på Achiil Island. Foto: Jens Henrik Nybo

På den nordlige spids af Mayo ved byen Ballycastle står Downpatrick Head, en kolossal 50 meter høj ensom monolit, som rager op over de barske bølger. Den er opkaldt efter den irske skytshelgen Saint Patrick, og har til alle tider været landkending for søfolk. Når man står på fastlandet og kigger ud mod dette nærmest surrealistiske fænomen, bliver man atter engang bekræftet i, hvor dramatisk, men storslået naturen er her ved Europas ende, hvor næste stop er Nordamerika.

Rejsen dertil

SAS, Norwegian og Ryanair flyver direkte fra København til Dublin, Ryanair tillige fra Billund. Fra Dublin lufthavn er der til Achill Island ca. 300 km, til Sligo Town ca. 215 km og til Donegal Town ca. 220 km. Vejnettet er udmærket, men kan visse steder være smalle, og man skal huske, at der er venstrekørsel.

Vejret i de tre counties er præget af nærheden til oceanet. Dvs. hyppige regnbyger, som dog hurtigt kan afløses af ophold og ofte solskin.

Overnatningsmuligheder er der masser af – fra hoteller med flere stjerner til B&B. Standarden er generelt god, og man får noget for pengene. Regn med ca. 1000 kr. pr værelse på et af de finere hoteller og ca. 500 kr. for et godt B&B.

Assaranca-vandfaldets øverst udspring er i 300 meters højde. Foto: Jens Henrik Nybo
Slieve League er ikke så kendt som kystpartiet Cliffs of Moher længere mod syd, men er henved tre gange så højt. Hele 600 meter rejser Slieve League sig over de frådende bølger. Foto: Jens Henrik Nybo