Idé til mandelgaven: Lokalhistorie med dronningen, kostbare citroner og et gammelt silkedokument

»Bordinghistorie.dk - 2019« er på gaden med nye fortællinger om gamle dage

20. december 2019, 17.26

»Bordinghistorie.dk - 2019« indeholder udvalgte lokalhistoriske historier. Foto: Thomas Vang Nielsen

BORDING Traditionen tro er Bording Lokalhistorisk Forening og Bording Lokalhistorisk Arkiv igen klar med et hæfte, der bringer udvalgte fortællinger fra egnen.

Titlen er »Bordinghistorie.dk - 2019«, og hæftet kunne være et godt bud på mandelgaven til de voksne.

I hæftet kan man læse om fundet af en gammel patruljedagbog fra den første spejdertrop i Bording, som vækkede et gammelt og ubesvaret spørgsmål til live; Hvornår blev troppen stiftet, og hvem stod bag?

Med hjælp fra lokalarkivet og ikke mindst søgning i gamle aviser, blev der kastet lys over sagen.

Der kan afsløres så meget, at tiden skal skrues tilbage til dengang, hvor der virkelig var snefyldte vintre til, og alligevel gik spejdere i korte bukser.

Dyr mad med sur smag

Beretningen fortæller også om spejdernes møde med den daværende dronning, og så er der masser af detaljer, der indirekte beskriver tiden og verdenssituationen.

Som eksempel regnskabet fra en weekendlejr kort efter krigens afslutning. Længslen efter eksotiske frugter var så stor, at da det endelig blev muligt at fragte dem hertil, fik de en fremtrædende prioritering i kostbudgettet. Således blev 59 procent af det samlede madbudget brugt på, at de 21 deltagere kunne mæske sig i to citroner hver.

I brevet stod ...

Et andet kapitel i hæftet »Bordinghistorie.dk - 2019« handler om Bordings missionshus, som i år har fejret 100-årsjubilæum. Under en ombygning i 1975 faldt et gammelt henkogningsglas ud fra hulmuren, da håndværkere afmonterede en dørkarm. I glasset lå et velbevaret stykke sammenrullet silkepapir, hvorpå der stod ...

Christianshede Kirke er også jubilar i 2019. Kirken med tilnavnet »Domkirken på heden« blev opført for 125 år siden, og derfor er det helt naturligt, at reservere plads til et kapitel om kirken i årets lokalhistoriske udgivelse. Hovedparten af denne fortælling sker gennem fire lejlighedssange, som gennem årene er skrevet for at hylde Christianshede Kirke.

Bording Lokalhistoriske Arkiv kan besøges hver mandag eftermiddag, dog ikke i skoleferierne, da arkivet holder til på Bording Skole.