Fremtidens Ukraine

Udgivet:28. februar 2022, 11.54

Læsetid:1 minut

Af Henrik Køhler. Himmelbjergvej 91 Laven st.

KRIG Det spørgsmål som for alvor presser sig på, når nu Putin - desværre - om dage eller få uger, har vundet den militære sejr over Ukraine: Vil han kunne indsætte en marionetregering som ukrainerne vil acceptere og give arbejdsro, efter at de har levet i et demokratisk og frit land så længe?

Det er svært at tro på, og betyder det så en årelang og bekostelig militær besættelse af landet med stadig nedkæmpelse af oppositionen. Det er jo ikke Hviderusland vi taler om, hvor mange af indbyggerne vel knapt har en idé om, hvad ordet demokrati indebærer efter årelang undertrykkelse, og hvor diktatoren Lukachencko har haft alverdens tid og erfaring med at lukke ned for modstandere af sit regime.

Et andet scenarie er, om omverdenens økonomiske og politiske pres på Putin bliver så stort, at han får vanskeligt ved at få det til at se ud som en entydig succesrig sejr på sin hjemmebane i Rusland.

Selv om han måske ikke lytter særligt meget til sine omgivelser, så er det svært at forestille sig at han vedblivende kan være helt døv over en stigende utilfredshed med hans forehavende i den russiske befolkning, eller fra råd fra økonomiske rådgivere og generaler, der tilsyneladende har undervurderet den igangværende mission.

Hvad kan den mand finde på hvis han bliver presset på sine visioner om et Storrusland?

Det er ret uhyggeligt at tænke på.