Leder: Vækstens dilemma

Udgivet:29. november 2021, 14.09

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Hans Krabbe
Chefredaktør| hkr@midtjyllandsavis.dk

Vækst blev et dominerende tema i den lokale valgkamp, hvor nogle mener, at for voldsom vækst i og omkring Silkeborg by endte med at koste Venstre borgmesterposten.

Snakken om vækst slutter ikke med kommunalvalget. En stor del af valgkampen gik nemlig på, hvordan det kommende byråd vil arbejde for, at væksten i Silkeborg Kommune bliver bredt ud, så også oplandet kommer til at nyde godt af den massive tilflytning.

Men vækst er svær at tumle.

Se bare til det lille landsbysamfund Mollerup, der længe var kendetegnet ved, at der ikke skete noget. Det var et bekymringspunkt for nogle. Men nu er blandt andre Karine Scheel glad for planerne om 33 nye rækkehuse i byen.

Spørgsmålet er, om vi vil acceptere landsbysamfund, der får lov til aktivt at sige nej tak til udviklingen, mens andre gladeligt tager imod nye boliger, fordi man der vil noget andet? Kan man som kommune leve med det?
Hans Krabbe i dagens leder

- Jeg føler mig heldig, at der er nogen, der vil investere i min by, siger hun.

Andre i Mollerup er bekymrede. De søgte byen, netop fordi der ikke skete noget.

- Jeg er ked af, at det er blevet sådan her. Min mand og jeg vidste godt, at her ikke skete noget, da vi flyttede hertil, og det var det, vi godt kunne lide, siger Karen Stær.

Situationen fra Mollerup er interessant på et tidspunkt, hvor der er bred politisk enighed om, at væksten i Silkeborg skal smøres bredere ud.

For hvordan gør man det, når man både vil udvikle landsbyerne og skal tage hensyn til de beboere, der er der i forvejen?

Det er rigtigt og sympatisk at sprede væksten. Ikke mindst for at sikre en kommune i balance med liv på landet, hvor centerbyen ikke løber med alle investeringer og faciliteter. Men for at det kan ske, er det naturnødvendigt, at indbyggerne i landsbyerne mentalt forbereder sig på, at der vil ske ændringer. Al stilstand og status quo er lig med tilbagegang.

Casen fra Mollerup kan måske bruges til at finde ud af, hvordan man bedst muligt inddrager borgerne og tager dem i hånden, når udviklingen skal planlægges.

Der har været tre borgermøder om projektet i Mollerup. Det vurderer Hans Okholm (SF), formand for plan- og vejudvalget er et godt serviceniveau. Det er Karen Stær ikke imponeret af.

- Løbet er næsten kørt, når kommunen inviterer til møde. Løsningen kunne have været at invitere til et formøde, hvor man kan høre, om borgerne overhovedet var interesseret i projektet, så kunne man undgå en konflikt, lyder forslaget fra Karen Stær.

Spørgsmålet er, om vi vil acceptere landsbysamfund, der får lov til aktivt at sige nej tak til udviklingen, mens andre gladeligt tager imod nye boliger, fordi man der vil noget andet?

Kan man som kommune leve med det?

Væksten er der, og den stopper ikke.

Så problematikken skal håndteres.