Lokale virksomheders vækst er godt for alle

44 virksomheder i Silkeborg Kommune fik Gazelle-prisen i 2022 for deres eminente vækst. Det er noget, kommunen og dens borgere skal være glade for, siger udviklingschef

Udgivet:31. januar 2023, 05.49

Læsetid:2 minutter

Silkeborg Kommune fik 44 Gazeller i 2022. I Herning Kommune og Viborg Kommune var der 46 gazelle-virksomheder. I Ikast-Brande Kommune fik 24 virksomheder kåringen, mens der i Skanderborg var 37 virksomheder. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Simon Kjær Jensen
Journalist| skj@midtjyllandsavis.dk

2 måneder siden

I en tid, hvor randen til er muligt økonomisk kaos synes faretruende nær.

I en tid, hvor pengene ligger tungt i forbrugernes lommer, og hvor mange erhvervsdrivende bliver tvunget til at overveje retningen.

I en sådan tid er det tiltrængt at kunne stikke hovedet op fra strømmen af dommedagssnak og mørke profetier for at hylde nogen af dem, der har klaret sig ekstra godt gennem de seneste år.

Silkeborgs gazeller i 2022

Buchardt-Audio ApS

Realmæglerne Silkeborg v. Dahl & Brøndum ApS

www.hjem.dk ApS

Cofur ApS

Casual Day ApS

Andreas Kruse Byg ApS

Webbler ApS

Wibotec A/S

Digital PR ApS

Incosmetics ApS

Kjellerup A/S

Brugte Campingvogne Center Midtjylland ApS

Solid Leasing A/S

SIK Teknik ApS

Mandalay A/S

Zolo International Trading ApS

Dahl Limited ApS

Camping-Specialisten.dk ApS

Mileage Book A/S

Lunde Trading A/S

West Trailer ApS

Filcolana A/S

H.M.T. Design / Match-Line ApS

Fårvang Tømrerfirma ApS

Comaco A/S

Brewolution ApS

Krogh Regnskab ApS

Silkeborg Caravan Center ApS

Tvis Køkkener Silkeborg ApS

Siim Båd & Motor A/S

I Say A/S

Onsite Møbelservice ApS

FILCO ApS

Shelterbyg ApS

Ymer Technology ApS

JH Service & Montage A/S

Ester & Erik A/S

Købersside.dk ApS

Spica Technology ApS

Done By Deer A/S

Business Broker A/S

Nutrimin A/S

Ivision ApS

Wedo Marketing ApS

KILDE: BØRSEN

Det gør Børsen med deres gazelle-kåring, hvor de fremhæver de danske virksomheder, der har leveret vækst, vækst og atter vækst over de senere år. Kriterierne for en kåring er flere - blandt andet en fordobling af omsætningen på fire år. I alt fik 2651 danske selskaber kåringen i 2022.

Og nogen af disse kender vi særlig godt i Silkeborg. De lokale. Alt fra en tømrermester i Fårvang til en havemøbelproducent i Silkeborg og et højtaler-firma i Virklund har opnået en vækst, der berettiger en kåring.

I alt 44 virksomheder i Silkeborg Kommune fik den i 2022. Det er et par stykker mindre end 2021, men alligevel det næststørste antal gazelle-virksomheder i de seneste ti år i Silkeborg Kommune.

Gazelle-kriterier

1. Virksomhedens bruttoresultat være over en halv million kroner, eller nettoomsætningen skal være over en million kroner i udgangsåret 2018

2. Virksomheden skal have offentliggjort minimum fire årsregnskaber

3. Væksten i omsætning/bruttoresultat skal være positiv mellem de enkelte år - og så skal den være fordoblet over hele perioden

4. Summen af det primære driftsresultat skal over de fire seneste regnskabsår være positiv

Kilde: Børsen

Borgmester: Stor respekt

I slutningen af januar holdt Silkeborg Kommune et arrangement, hvor de hyldede de 44 prismodtagere. Med var borgmester Helle Gade (S), som ikke lægger skjul på, at hun har stor respekt for de silkeborgensiske vækst-eventyr.

- Er du da vild. De har fordoblet deres vækst over fire år, så fra min side lyder der stor respekt og anerkendelse. Om det er en mindre virksomhed, en mellemstor virksomhed eller en stor virksomhed, kræver det altså noget fodarbejde, flere års planlægning og en kæmpe indsats fra ikke alene virksomhedens ledere, men også fra dens medarbejdere. Det har jeg stor respekt for, siger borgmesteren.

- Det er enormt glædeligt, at vi har denne enorme vækst inden for ikke alene iværksætteri, men også hos etablerede virksomheder, tilføjer hun.

Antallet af gazeller i Silkeborg

2013: 17

2014: 33

2015: 25

2016: 41

2017: 33

2018: 35

2019: 34

2020: 38

2021: 46

2022: 44

Når lokale virksomheder vækster, er det ikke alene respektindgydende. Det har også helt konkrete positive afsmitninger på kommunen og lokalsamfundene, fortæller Gregers Pilgaard, der er udviklingschef i Silkeborg Kommune.

- At virksomhederne trives - vækster og skaber arbejdspladser - er et klart plus for borgerne, kommunen og vores mange lokalsamfund, siger han og tilføjer, at den mest åbenlyse effekt er, at vækst hos virksomhederne skaber flere arbejdspladser.

I 2022 blev det netto skabt omkring 1000 fuldtidsstillinger i virksomhederne inden for Silkeborg Kommunes grænser, fortæller han.

- Dertil kommer, at mange virksomheder også spiller en rolle ved at støtte fritids- og kulturlivet. De åbenlyse eksempler herpå er jo de store professionelle sportsklubber, men helt generelt er der mange klubber og foreninger, som nyder stor gavn af virksomhedernes engagement, siger Gregers Pilgaard.

Indlæser debat