Midtjyske Meninger: Hvor lykken bor

12. maj 2020, 12.54

Foto: Martin Ballund

I en stort opsat annonce for salg af ejerlejligheder i Papirtårnet kunne man for nylig læse, at »her har arkitekten med himlen som nabo skabt en hel særlig fornemmelse af frihed for beboerne, hvor øjet kan skue uendeligt langt og tankerne kan flyve frit ud i horisonten«.

Efter at have sundet mig lidt over denne særlige form for lykkesalg og ejendomsmæglerpoesi og undret mig over, hvem der egentlig falder for det, måtte jeg dog erkende, at det med friheden i lang tid har været en mangelvare her i huset. Selv på trods af, at vi har en flot udsigt og en god kontakt til naturen i Sejs.

En oplevelse af indespærring har fyldt en del siden coronaens ankomst. Er vi beskyttet nok med vores alder og andet taget i betragtning? Selv unge har problemer. Vi kender flere, hvor unge familier fra små lejligheder i København, er flyttet i beskyttelse hos familie her i byen eller i sommerhuse andre steder.

Flugt har altid været en af løsningerne, når epidemier breder sig. Hvor skulle vi flygte hen? Et af de mest isolerede og karantænesikre steder, vi kan forestille os, er en lejlighed i et højhus. Ved nærmere overvejelse dumpede ideen dog. Alene tanken om at skulle spritte elevatoren af hver gang, man benyttede den, var nok. Og hvad med de tre meters afstand i elevatoren?

Hertil kom forestillingen om en udsigt uden dyr og fugle og en natur, man hverken kan lugte eller føle. Sanseløs, kunne man kalde den. Resultatet ville blive, at man i stedet sad med ryggen til sin egen udsigt og kiggede på en stor TV-skærm med naturprogrammer fra eksotiske egne. Og så i Danmarks Outdoor-hovedstad!

Lader vi tankerne flyve højere, end noget højhus kan byde på, kan man måske forestille sig, at mange her i coronatiden oplever, at man rent faktisk er underlagt naturens gang, og at man ikke er dens behersker. Det åbner op for den tanke, at man så ikke kan være ansvarlig for alting selv. Kombineret med en fast kerne i personligheden, er det grundlaget for den ægte frihed. Den erfaring er en af lykkens betingelser. Måske kan coronaen være jordemoder her.

Jeg har også hørt fremført, at lykken kun eksisterer i kraft af sin modsætning. Først når man har forstået, at man ikke kan få alt, og at tab og sorg hører med i ligningen, kan man træde i karakter som et voksent og lykkeligt menneske.

Mon ikke lykken ligner regnbuen. Den kan dukke op overalt, men løber man efter den, flytter den sig. Det siges også, at lykken bor overalt, og jeg ved helt sikkert, at om nogle år, så vil nogen huske coronatiden, som deres lykkelige tid.

Men først skal vi helt af med den.