Læserklubben tager til vandfald, vildmarker og vulkaner

Læserklubben tager til Island og besøger Vestmannaøerne, Langjökull-gletsjeren, Den Gyldne Cirkel og meget andet. Vi tager af sted 9.-13. september

Udgivet:06. april 2019, 06.23

Læsetid:5 minutter

Det kan være svært at få ørenlyd ved Gullfoss vandfaldet, men betagende smukt er i det i hvert fald.

Lone Henningsen
Læserklub-ansvarlig| lgh@herningfolkeblad.dk

4 år siden

Island er et land med et ekstremt natursceneri. I århundreder har islændinge levet side om side med aktive vulkaner, en boblende undergrund og med Atlanterhavets rasen i baghaven. Det sætter sit præg, og en islænding er da heller ikke let at ryste.

Læserklubben tager til den skønne ø i september måned for at opleve såvel øen som dens beboere.

Rejsebureauet OurWorld A/S er teknisk arrangør.

Helt særlig attraktion

Busopsamling fra Kjellerup, Silkeborg, Ikast og Herning til Billund Lufthavn, hvorfra der er afgang klokken 21.55 med ankomst i Keflavik klokken 22.45 lokal tid.

Direkte transfer til hotellet i Reykjavik.

Tirsdag: Vi indleder programmet lige på og hårdt med en attraktion af de helt særlige. Vi skal opleve en gletsjer både ude- og indefra. I specialbygget køretøj tager vi turen op på Langjökull-gletsjeren. Den stærke vogn klarer alle forhindringer, og man føler næsten, at man er statist i en film.

Inde i gletsjeren

Efterfølgende går vi ind i den menneskeskabte tunnel og befinder os nu inden i selve gletsjeren, hvor vi hører om dette forholdsvis nye projekt og om gletsjerens historie. Det er en utrolig speciel fornemmelse.

Tag eventuelt et kig på hjemmesiden www.intotheglacier.is som en lille forberedelse.

En hyggelig storby

Reykjavík er en by med iøjnefaldende kontraster. Byen har små huse beklædt med bølgeblik ved siden af futuristiske glasbygninger, førsteklasses faciliteter minutter væk fra barsk, vulkansk terræn og international indflydelse blandet med nationale traditioner. Det skaber tilsammen en unik kultur, hvor det traditionelle omfavner det nye.

Med en befolkning på over 122.000 er Reykjavík ikke en klassisk storby af størrelse. Byen har få skyskrabere, sjældent trafikkaos, og man ser velkendte ansigter på gaden. Lad dig dog ikke narre af størrelsen, for Reykjavík har en pulserende åre af sprudlende kreativitet og energi, som holder byen i live med spændende begivenheder og interessante tiltag.

Vi snupper en sightseeing både med bussen og til fods i denne skønne by.

Smukke bygningsværker

Stop ved blandt andet Hallgrims­kirken, der er udnævnt som et af verdens 50 smukkeste bygningsværker. Kirken er tegnet af den islandske arkitekt Guðjón Samúelsson, og byggeriet af den havde varet over 40 år, da den stod færdig i 1986. Men sikke et vidunder! Vi går også indenfor.

Der er ligeledes besøg ved Harpa, som huser Islands symfoniorkester og den islandske opera. Harpa åbnede i maj 2011 og er tegnet af det danske arkitektkontor Henning Larsen Architects i samarbejde med kunstneren Olafur Eliasson, der stod bag den karakteristiske facade i stål og glas.

Tilbage ved hotellet sidst på eftermiddagen til et lille hvil, inden vi sammen med rejselederen finder et sted at spise vores aftensmad.

Vand og atter vand

Onsdag er udflugtsmålet Den Gyldne Cirkel.

Første stop er ved Tingvellir-sletten - stedet, hvor de første islændinge mødtes for at skabe deres parlament. Fra år 930 indtil slutningen af 1700-tallet mødtes Altinget her årligt.

Næste stop på turen er ved gejseren Stokkur, der med få minutters mellemrum sender kogende vand og damp op i 30 meters højde. Det bobler og koger overalt i dette termiske område, hvilket er et ret fascinerende syn.

Videre går det til Gullfoss, Islands mest spektakulære vandfald, der er delt i to trin: et øvre på 11 meter og et nedre på 20 meter. Nedenfor løber elven Hvítá i en tre kilometer lang og 70 meter dyb kløft dannet af erosion. Cirka 100 kubikmeter vand løber igennem vandfaldet hvert sekund, så der er en konstant vandtåge nogle steder og som oftest en stor flot regnbue. Her er ubeskriveligt smukt, og vi tager os god tid til at nyde synet.

Sørøvere fra Algeriet

Torsdag forlader vi Reykjavík og kører mod Vestmannaøerne. Før vi sejler, slår vi lige et smut omkring Sejlalands-vandfaldet, der udmærker sig ved, at man kan gå bag om vandfaldet, således at man står mellem klippen og vandfaldet, hvilket er en særpræget oplevelse.

Vi sejler til Vestmannaøerne og besøger den største af de i alt 14 øer, der udgør øgruppen. Mange husker sikkert det voldsomme vulkanudbrud, der næsten lagde øen øde i 1973. Vulkanen Eldfell er stadig varm, og der kan bages brød på siderne af den.

I byen ser vi meget tydeligt, hvor lava-skillelinjen går til, og vi skal også høre om øernes spændende historie med overfald af sørøvere, der kom helt fra Algeriet.

Rundturen bringer os også til fjeldet, hvor vi kan være heldige at nyde synet af de mange fugle. Især de sørgmodigt udseende søpapegøjer plejer at bringe smilet frem.

Herefter kan man vælge enten at gå tilbage til byen eller følge med bussen, hvorefter vi forlader Heimaey og kører til Reykjavik.

Et svovlholdigt bad

Fredag efter morgenmaden pakker vi og forlader Reykjavík, men vi er ikke færdige med Island endnu. Vi kører til Den Blå Lagune og får os en dukkert i det evigt varme varm, der har et højt indhold af hvidt kisel-ler og svovl, hvilket er godt for forskellige hudsygdomme som psoriasis.

Herefter kører vi via Grindavik og følger den smukke kystvej mod lufthavnen. Der er flere stop undervejs - blandt andet der, hvor vi krydser broen mellem den europæiske og den amerikanske kontinentalplade.

Fremme ved lufthavnen er det tid til at forlade Island for denne gang. Vi flyver fra Keflavik klokken 16.15 og ankommer i Billund klokken 20.55, lokal tid. Bus til hjembyerne.

Gavekort til abonnenter

Prisen for denne spændende Island-rejse er 11.895 kroner i dobbelt­værelse. Eneværelsestillæg på 1960 kroner. Har du et abonnement på enten Midtjyllands Avis eller på Herning Folkeblad, får du et gavekort til Læserklubben på 300 kroner per person.

Prisen inkluderer:

Bus til Billund Lufthavn t/r

Dansk rejseleder på hele turen

Direkte fly Billund-Keflavik t/r

Lufthavnskatter, afgifter mm. pr. 19/10 2018

Overnatning på Hotel Cabin i Reykjavik

Morgenmad dagligt

Program inklusive entreér

Tilmelding til Læserklubben

At stå inde i en gletsjer er en meget speciel oplevelse. Vi kører også oven på den.
Gejseren Stokkur sender med få minutters mellemrum kogende vand og damp op i 30 meters højde.
Hovedstaden Reykjavik er en smuk blanding af nyt og gammelt. Her findes et stort kulturelt udbud og mange skønne restauranter.