22.000 liter på vej i Alling Å

En snarrådig landmand har sandsynligvis forhindret en større forurening af Alling Å, da hans gyllespreder væltede

Udgivet:16. april 2015, 13.51

Læsetid:2 minutter

Gyllesprederen mistede balancen, da hjulene kom ud i grøften. Foto: Silkeborg Brand & Redning

UHELD En kvik reaktion har forhindret omkring 22.000 liter giftigt gylle i at løbe ned i Alling Å efter et uheld torsdag lige over middag.

Her kom en landmand kørende på Allinggårdsvej med sin gyllespreder spændt efter traktoren, da sprederens hjul på den ene side kom ud i rabatten, og vognen dermed fik overbalance og væltede.

Det fortæller indsatsleder Allan Riisberg fra Silkeborg Brand & Redning.

I gyllesprederen var der cirka 22.000 liter gylle, som løb ud i grøften og noget nærliggende skov - og begyndte at bevæge sig ned mod Alling Å.

- Men føreren af traktoren var så snarrådig, at han greb en skovl og begyndte at grave en rende, så gyllen løb ind mod skoven i stedet for ned i åen, fortæller Allan Riisberg.

- Det er jo livsfarligt for fiskene og livet i åen, hvis gyllen kommer derned i, så det var meget vigtigt, at han selv begyndte at afværge det, og det skal han have ros for, lyder det fra indsatslederen.

For at fjerne gyllen er der blevet tilkaldt en slamsuger, der skal suge det, som har hobet sig op. Bagefter skal Dansk Miljørådgivning ud til stedet og vurdere, hvad der skal gøres ved resten.

I mellemtiden skal Allinggårdsvej spules ren for gylle, men Allan Riisberg forventer ikke, at trafikken vil blive generet af uheldet.

Traktoren blev stående, men vognen væltede under uheldet. Foto: Silkeborg Brand & Redning
Gyllen løb blandt andet ned i grøften, hvor det hobede sig op. Foto: Silkeborg Brand & Redning
Også en nærliggende indkørsel blev ramt af uheldet med den løbske gylle. Foto: Silkeborg Brand & Redning