Midtjyske Meninger: God tur

Udgivet:26. maj 2023, 10.30

Læsetid:2 minutter

Per Hansen. Foto: Martin Ballund

Af Per Hansen Silkeborg

»Det er sommer, det er sol og det er søndag - alle hjerter er så glade og fri. Smil, det bli’r dit ansigt jo så kønt af. Alle fugle kan en glad melodi.«

Herlige strofer sunget af Ib Schønberg i Far til fire film i 1953. Ren nostalgi.

Det vil det også være, når du springer på cyklen og tager på ture på de gamle jernbanestier, som vi er begunstiget med her i det midtjyske.

Her er det naturen, der råder. Mange af de gamle banearealer er fredede, og dertil kommer, at ukrudtssprøjterne ikke har terroriseret områderne. Vilde blomster, summende bier og et rigt fugleliv gør indtryk. Ikke kun øjet frydes, men også herlige dufte og lyde kan indtages i fulde drag. Og så oser det alt sammen af historie.

Alhedebanen fra Herning mod Viborg åbnede i 1906. I daglig tale blev den omtalt som Konebanen. Øgenavnet skyldes, at banen som noget helt enestående var besat af koner. (Undskyld piger og kvinder!) Konerne havde rigeligt at se til, når der skulle sælges billetter, ekspederes gods, postkontoret skulle passes, og der skulle gøres rent. Og konerne var jo billigere i drift end mænd (undskyld igen!) og der skulle jo spares penge.

Men også mændene tog hårdt fat. »Banebisserne«, som de kaldtes, anlagde Kjellerupbanen for mere end hundrede år siden. Det var mænd med store muskler, barkede næver, skovle og trillebør, og som styrkede sig med snustobak og brændevin. Men det var også mænd med store hjerter.

Det kan, ved selvsyn konstateres på strækningen, hvor der står en mindesten, som bisserne har rejst. På mindestenen står: »Klintrup 1923«. Klintrup var en meget vellidt formand for bisserne, men han blev fyret af baneselskabet, da selskabet mente, han var for flink ved sine folk. Bisserne nedlagde arbejdet, men fik så ingen løn. Bisserne genoptog arbejdet og i respekt for deres formand, Klintrup, rejste de mindestenen over ham.

»Bryrup Jens« - også kaldet »Bryrup grisen« er vi stadig mange, der mindes med glæde. De funklende røde skinnebusser kørte på banestrækningen Silkeborg, Bryrup, Horsens.

Nu om stunder kan man så cykle eller vandre strækningen på den asfalterede banesti. Heldigvis er noget af strækningen stadig med baneskinner og med nostalgisk togkørsel på strækningen Bryrup-Vrads og retur. Den gamle station i Vrads er også bevaret med respekt for historien, og her kan man indtage både mad og drikke i ventesalen, der nu er omdannet til restauration.

Nyd cykelturene og vandreturene på de gamle banestier med bierne, blomsterne og alle de gode dufte og gå på opdagelse i historien.

Indlæser debat