Skal vores børn blive taberne i det kommunale budget - igen?

Udgivet:27. juni 2022, 10.54

Læsetid:2 minutter

Af Mette Lind Kusk. Ahorns Allé 23 Silkeborg. På vegne af syv bekymrede forældre i kommunen: Marie-Louise Rittermann Wiwel Hansen, Lykke Kjærgaard Eybye, Jacob Bertel Bjerre, Leoni Van Dijk, Jesper Holm, Sanne Degn Gjørup

NORMERINGER Skal vores børn blive taberne i det kommunale budget - igen?

Nej, det mener vi ikke, men det er, hvad økonomichefens udspil lægger op til forud for økonomi- og erhvervsudvalgets budgetforhandlinger tirsdag 28. juni.

Der er besparelser på vej på normeringerne i daginstitutioner på 9 mio. kr. og på skolerne på 20 mio. kr. Det er den helt forkerte udvikling.

For det første kommer vores børn til at mærke nedskæringerne i hverdagen.

Det vil betyde færre voksne til et stigende antal børn og mindre voksenkontakt pr. barn.

At normeringerne i forvejen ikke er høje nok er blevet understreget af forskere, pædagoger, lærere og forældre gennem flere år, og indførelsen af minimumsnormeringer skulle gerne øge antallet af voksne i daginstitutionerne.

At spare på børneområdet er at gå i den helt forkerte retning! Flere børn vil komme i risiko for mistrivsel, og deres hverdag vil blive præget af manglende hænder, hvor de en stor del af tiden ikke får den udviklende voksenstøtte, de har behov for.

Læs også
Dårlig politisk stil Dårlig politisk stil
Læs også:
Dårlig politisk stil

For det andet kommer vores lærere og pædagoger til at mærke nedskæringerne i deres arbejdshverdag.

De kommer til at løbe hurtigere, og de vil blive nødt til at bruge mere tid på brandslukning og mindre tid på det vigtige pædagog- og lærerfaglige arbejde, der udvikler vores børn og medvirker til deres trivsel.

Når det i forvejen er udfordrende at rekruttere kvalificerede pædagoger og lærere (og få nok unge til at søge ind på uddannelserne), vil en endnu mere presset arbejdshverdag blot gøre denne udfordring større.

For det tredje er det ikke en reel besparelse, men en udgift der udskydes.

At spare på de voksne omkring vores børn, imens de er små, skaber øget risiko for mistrivsel og flere børn og unge, der på sigt får behov for langt dyrere, specialiserede pædagogiske tilbud.

Sådanne tilbud vil i langt højere grad udfordre kommunens økonomi, ligesom det vil gå ud over vores børn og unges livskvalitet.

Læs også
Igen er børnene endt som taberne Igen er børnene endt som taberne
Læs også:
Igen er børnene endt som taberne

Vi kan ikke være det bekendt, hverken overfor vores børn eller de voksne, der arbejder hårdt for at sikre deres trivsel og udvikling.

Så når der skal forhandles om budgettet i Silkeborg Kommune, skal børnene ikke blive taberne igen.

Man bliver nødt til at lave økonomiske prioriteringer, der tager vores børns trivsel alvorligt.

Indlæser debat