Midtjyske Meninger: Der er gået koks i den

Udgivet:13. september 2022, 13.42

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Torben Pedersen Bryrup

5 måneder siden

Det er primært nok kun min generation, der kender til koks. Altså bortset fra udtrykket med »at der er gået koks i den«, - for det kender alle til. Ikke mindst dem omkring den nyligt afholdte Regatta.

Her taler jeg om rigtige gloende koks i en kakkelovn. Det eneste, som varmede vores lille hus op i Øster Kippinge på Falster om vinteren i min barndom.

Jeg husker tydeligt at jeg dengang (i 50’erne) kravlede ud af min seng, forlod den store varme tykke fjerdyne i bidende kulde, nød synet af de flotte frostmønstre på indersiden af ruderne og skyndte mig ned ad trappen og ind i dagligstuen og hen til kakkelovnen.

Her nød jeg synet af de rødglødende koks som afgav varme og energi til omgivelserne, selv skorstenen kunne også blive lidt lun.

Koksene havde vi haft i lang tid. Flere hundrede kilo koks havde ligget i vores koksrum i udhuset siden sommeren. På det tidspunkt købte min far nemlig altid koks ind, for der var det billigst, sagde han.

Ud over dagligstuen var der også lidt lunt i køkkenet fra gasblusset hvor min mor varmede vand til havregrød til min storesøster og mig. Disse vintre overlevede jeg uden forfrysninger. Der var ikke noget at klage over, for jeg havde jo ikke prøvet noget, der var bedre.

Her hvor jeg bor i dag, 70 år senere i vores lille hus i Bryrup, har min kone og jeg ikke nogen kakkelovn og heller ikke nogen skorsten, og heller ikke nogen koks. Kun el og gas.

Men som et klenodie har vi bevaret en petroleumsovn. Så må vi se om den virker, hvis vi får den energimangel til vinter, som nogle spår.

Tilbage til Regattaen. Det undrer mig at organisationer som Alkohollinjen eller Anonym Alkoholbehandling ikke er kommet ind i debatten om det manglende ølsalg, der skulle give Regattaen overskud.

En sådan overskudsskabende forventning i den størrelsesorden burde da være vand på deres mølle.

Vores vennepar i Sønderjylland har åbnet deres hjem for et målmandstalent fra Ukraine.

Han skal lære husets vaner. Vores venner bad ham i starten blot om at stille sit brugte service i vasken. Efter et stykke tid sagde de til ham, at nu kunne han godt stille det i opvaskemaskinen.

Og det gjorde han, med åbningen af glasset opad.

Og hvorfor gøre andet, hvis man kommer fra et hjem uden opvaskemaskine.