Selvfølgelig skal vi have friplejehjem

11. januar 2021, 12.14

PLEJEHJEM I Det Konservative Folkeparti ønsker vi, at 2021 bliver året, hvor der etableres friplejehjem i Skanderborg Kommune. Rent principielt mener vi, at alle har ret til frit valg mellem offentlige og private tilbud, og det er et problem, at den mulighed ikke eksisterer i dag. Derfor arbejder vi for, at kommunen kommer ind i kampen og får etableret et eller flere; gerne drevet af non profit-organisationer.

Vores eksisterende kommunale plejehjems-tilbud leverer hver dag høj kvalitet til vores ældste borgere. Herom skal ikke herske tvivl. Og vi mener, vores ældste borger skal have den allerbedste pleje og omsorg. Netop derfor vil etableringen af friplejehjem være godt. For den deraf følgende konkurrence mellem de offentlige og private tilbud vil yderligere skærpe kvaliteten til gavn for borgerne.

Rent principielt mener vi, at alle har ret til frit valg mellem offentlige og private tilbud, og det er et problem, at den mulighed ikke eksisterer i dag

Thomas Cordtz (K)

Utallige eksempler fra både ind- og udland viser, at private plejehjem er mindst lige så gode - nogle gange endda bedre - til at yde omsorg og pleje og tilbyder flere og mere forskelligartede tilbud. Så når det i andre kommuner kan lade sig gøre at etablere friplejehjem, der leverer høj kvalitet, kan det selvfølgelig også lade sig gøre her. Lovgivningen har været på plads siden 2007, og flere undersøgelser har vist, at friplejehjemmene generelt er efterspurgte, og visse steder endda har lange ventelister. Alene det siger jo alt.

Så vi undrer os over den fodslæben, vi ser i dele af byrådet. Ikke mindst fordi friplejehjem både kan etableres hurtigt og være med til at løse fremtidens kapacitetsudfordringer. Det kræver ingen kommunal investering. Det eneste, det kræver, er, at vi politisk bakker op og understøtter med et plangrundlag, der muliggør, at de kan etableres.

Gennem det seneste halve år er flere partier dog begyndt at vise velvilje i forhold til friplejehjem. Det glæder vi os over. Så tiden er moden, og med udvidelsen af Dagmargården i Skanderborg vil det være helt naturligt at se på mulighederne for at få etableret friplejehjem i fx centerbyerne. Et friplejehjem ville givetvis også kunne etableres i mindre byer, og dermed sikre, at vi fortsat har plejehjemstilbud i alle større og minde byer, i alle ender af kommunen, hvilket netop er konservativ politik.

Så lad os glemme det halvhjertede forsøg, kommunen tidligere gjorde og for alvor komme ind i kampen. Vi og vores ældste borgere har alt at vinde.